петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПсихиатър: Безизходицата провокира автоагресия и самоубийства

Психиатър: Безизходицата провокира автоагресия и самоубийства

Бумът на самозапалванията тепърва предстои и ще настъпи в края на годината. Върхът още не е достигнат, процесът на самоубийствата заради кризата е в началото си. Това заяви пловдивският психиатър д-р Веселин Герев пред журналисти.

д-р Веселин Герев психиатърМедикът припомни, че повече от 2 години предупреждава как хората са докарани до пълно отчаяние и не виждат светлинка в тунела, а за тях единственото спасение е да посегнат на живота си. Затова очаква още много суицидни актове.

Това е резултатът от стресовия живот в продължение на 4-8 години. Върху хората се струпа невероятен тормоз, кредити, безработица.

Психиатърът подчерта, че самоубийствата не се правят от психично болни, а от нормални хора, посегнали на живота си импулсивно. Дълго време преди това те са писали сценарии в главите си, обмисляли са действията си и когато не са ги чули отникъде, са драснали клечката.

Представете си в каква безизходица се изпаднали и колко са обезверени, за да предпочетат болката от изгарянето или да си отрежат пръстите, коментира лекарят. Той упрекна обществото, които ги определя като луди и подчерта, че е цинично политиците да ги наричат олигофрени, защото именно те не са откликнали на техните проблеми.

Според д-р Герев психичните прояви протичат през две фази. Първата е автоагресия, на която сме свидетели сега, но още по-страшно ще стане, когато агресията избие навън. Лекарят отбеляза, че около 300 000 българи притежават законно оръжие в страната.

Случаи на агресия не липсват и в момента, но те не са насочени към хора, а се изразяват в запалване и трошене на коли, в пукане на гуми. Тези прояви засега са по-сериозно застъпени в София, но скоро ще се пренесат и в провинцията, прогнозира медикът.

С тези думи целта не била да се стресира обществото, а да се спасят хората, като се набележат мерки.

Д-р Герев предлага здравната касата да гарантира на всеки достъп до психиатър, като заплаща за консултациите. Прегледите да бъдат уредени, както са посещенията при гинеколога. Освен това смята, че общините трябва да разработят диагностично-лечебни планове, които да финансират и така да помогнат на изпадналите в депресия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -