Проверяват спешната помощ в Своге заради смъртта на жена в линейка

PRINT

Лекар от филиала на „Спешна помощ“ в Своге и шофьор на линейка са викани на разпит в следствието заради смърт на пациентка. Това съобщи д-р Ивелина Георгиева, началникът на „Спешна медицинска помощ“ в МЗ. Проверката, разпоредена лично от здравния министър Десислава Атанасова, е по повод оплакване от страна на близките на починалата.

52-годишната жена от Своге била оперирана преди десетина дни. Тази стрин тя се почувствала зле – имала ускорен пулс и се задъхвала. Близките й позвънили на тел. 112 в 7,41 часа, за да повикат линейка. Екипът пристигнал без забавяне в 8,10 ч. Жената първо била закарана до болницата в Своге, там й включили система. След това докторите решават, че тя трябва да бъде транспортирана до София. По пътя жената умира. Сега близките обвиняват лекарите от филиала на „Спешна помощ“ в Своге, че не са действали адекватно и не са оказали в достатъчен обем медицинска помощ. Повикали полиция, а униформените взели кръвни проби от доктора и шофьора на линейката. Те са отрицателни. Двамата от спешния екип са извикани да дават показания. Ще проверяваме къде е стоял в линейката лекаря, какво е направил с оглед състоянието на жената, уточни д-р Георгиева. Имало и записи от разговорите на лекаря в линейката с болници в Своге и София. Назначена е аутопсия. До два дни се очакват първите резултати.

В понеледник се очаква и повече информация за започналата проверка в „Пирогов“. Днес стана ясно, че здравният министър Десислава Атанасова е успяла да се срещне с директора на „Пирогов“ Димитър Раденовски малко след като говори пред журналисти в петък вечер. Поводът за проверката са сигнали за разминавания между договори за възнаграждения и действително изплатени хонорари.

Пред директора Атанасова благодарила за положените грижи към сина й Владислав. Момчето бе оперирано от гноен апандисит, но са го изписали в петък, часове преди да дойдат проверяващите. В отговор на журналистическо питане министърът каза, че момчето е било третирано като всеки редовен пациент без никакви привилегии.

Проверяващите проверяващите в „Пирогов“ да не открият никого от администрацията е късният час, в който те пристигнали. Счетоводството и деловодството работят до 16  часа, а инспекторите се появили в 16,30 часа. От болницата обаче били готови да предоставят всякакви документи. Според медийния съветник на директора Стоян Узунов, преразход на бюджета няма.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Проверяват спешната помощ в Своге заради смъртта на жена в линейка беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *