четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроверяват спешната помощ в Своге заради смъртта на жена в линейка

Проверяват спешната помощ в Своге заради смъртта на жена в линейка

Лекар от филиала на „Спешна помощ“ в Своге и шофьор на линейка са викани на разпит в следствието заради смърт на пациентка. Това съобщи д-р Ивелина Георгиева, началникът на „Спешна медицинска помощ“ в МЗ. Проверката, разпоредена лично от здравния министър Десислава Атанасова, е по повод оплакване от страна на близките на починалата.

52-годишната жена от Своге била оперирана преди десетина дни. Тази стрин тя се почувствала зле – имала ускорен пулс и се задъхвала. Близките й позвънили на тел. 112 в 7,41 часа, за да повикат линейка. Екипът пристигнал без забавяне в 8,10 ч. Жената първо била закарана до болницата в Своге, там й включили система. След това докторите решават, че тя трябва да бъде транспортирана до София. По пътя жената умира. Сега близките обвиняват лекарите от филиала на „Спешна помощ“ в Своге, че не са действали адекватно и не са оказали в достатъчен обем медицинска помощ. Повикали полиция, а униформените взели кръвни проби от доктора и шофьора на линейката. Те са отрицателни. Двамата от спешния екип са извикани да дават показания. Ще проверяваме къде е стоял в линейката лекаря, какво е направил с оглед състоянието на жената, уточни д-р Георгиева. Имало и записи от разговорите на лекаря в линейката с болници в Своге и София. Назначена е аутопсия. До два дни се очакват първите резултати.

В понеледник се очаква и повече информация за започналата проверка в „Пирогов“. Днес стана ясно, че здравният министър Десислава Атанасова е успяла да се срещне с директора на „Пирогов“ Димитър Раденовски малко след като говори пред журналисти в петък вечер. Поводът за проверката са сигнали за разминавания между договори за възнаграждения и действително изплатени хонорари.

Пред директора Атанасова благодарила за положените грижи към сина й Владислав. Момчето бе оперирано от гноен апандисит, но са го изписали в петък, часове преди да дойдат проверяващите. В отговор на журналистическо питане министърът каза, че момчето е било третирано като всеки редовен пациент без никакви привилегии.

Проверяващите проверяващите в „Пирогов“ да не открият никого от администрацията е късният час, в който те пристигнали. Счетоводството и деловодството работят до 16  часа, а инспекторите се появили в 16,30 часа. От болницата обаче били готови да предоставят всякакви документи. Според медийния съветник на директора Стоян Узунов, преразход на бюджета няма.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -