Прост тест със слюнка предсказва тежки болести

PRINT

Прост тест със слюнка ще може да предсказва дали човекът страда от някаква тежка болест, съобщи в. „Дейли мейл“. Авторите на иновацията прогнозират, че до 10 г. изобретението им ще бъде на пазара. Тестът ще пести не само времето, но и парите на пациента. С негова помощ хората ще си спестят ненужните изследвания.

„Пациентът сам ще взема проба на слюнка от устата си и ще я носи в лабораторията. Само ако резултатът е тревожен, той ще бъде призован да се яви на преглед при лекаря“, коментира проф. Бьорн Клинге от университета в Малмьо.

Основната задача пред учените е тестовете да се направят максимално точни, за да бъдат ясно разграничавани отделните заболявания. Например тестът сега не може да разграничи рака на простатата от рака на дебелото черво. Реагира обаче добре на заболявания, свързани с възпаление като диабет, сърдечни заболявания и някои видове тумори.

Причината е, че маркерите за възпалителни процеси присъстват в достатъчни количества в слюнката. В близко бъдеще, специалистите ще определят компоненти в слюнката, които ще показват, че човекът развива сърдечно-съдово заболяване.

СНИМКА: ТК

[Общо: 7    Средно: 3/5]
Прост тест със слюнка предсказва тежки болести беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *