Проф. Рефетов: Натуралният хормон от животински щитовидни жлези вреди

PRINT
проф. Самуел Рефетов

Най-използваното лекарство за болести на щитовидната жлеза безспорно е хормонът левотикроксин. Преди години медикаментът се е произвеждал от изсушени и стрити свински жлези, но в Европа лекарите предписват вече само и единствено синтетично произведен хормон.

Въпреки това по интернет (главно в САЩ) може да се намери и от лекарството, произведено по старата технология – от животински жлези. То се рекламира като натурален продукт, което трябва да подскаже на хората, че е по-добър и лесно поносим от организма. По правило струва доста по-скъпо от новите лекарства, които се предлагат в аптеките.

Наистина ли натуралният хормон на щитовидна жлеза е по-добър за организма? Предписват ли го лекарите в САЩ на своите пациенти?

С натуралния хормон не може да се проведе качествена терапия

Ако някой рекламира и предлага за лечение на щитовидна жлеза натурален хормон левотироксин, това е шарлатанство, коментира ендокринологът от български произход проф. Самуел Рефетов, който от години живее и работи в САЩ. Наскоро той посети родината, за да говори пред ендокринолози в столичната болница „Токуда“. Профeсорът е началник на лаборатория към Университета на Чикаго, където се изследват генетичните фактори за болести на щитовидната жлеза.

Схващането, че „натуралните“ хормоните на щитовидната жлеза са по-добри от синтетичните е погрешно, заяви проф. Рефетов. По думите му лекарствата от стрити животински жлези принадлежат на миналото, когато не е имало друга възможност за производство на препарати.

С тях обаче не може да се проведе качествена терапия. Основният проблем е, че не е възможно прецизно дозиране на хормоните. При натуралните хормони дозата е различна в различните хапчета в една и съща опаковка, поясни проф. Рефетов.  В едната таблетка може да има например 10 пъти по-голяма концентрация от другата.

Специалистът е категоричен, че лечението трябва да става със синтетичен хормон, който е проверен в многобройни клинични проучвания преди да бъде регистриран като лекарство. Тези проучвания и след това наблюденията от употребата му през годините са доказали, че той е напълно безопасен. Не се регистрирани никакви странични ефекти дори след дългогодишна употреба при пациенти. От биохимична гледна точка синтетичният хормон е напълно идентичен с естествено синтезирания в човешкия организъм, поясни професорът.

Употребата на животинския хормон бе силно ограничен преди години заради лудата крава – това заяви преди време ендокринологът д-р Александър Шинков.

Синдромът на Рефетов е рядко генетично заболяване

Проф. Самуел Рефетов е известно име в медицината с едно свое откритие. Преди 50 г. той пръв описва генетично заболяване, което носи неговото име – синдром на Рефетов. То засяга рецепторите на хормоните на щитовидната жлеза. Вследствие на това се развива състояние на вроден хипотиреоидизъм. Това генетично заболяване е рядко, до момента в целия свят са диагностицирани едва около 3000 души. От синдром на Рефетов обаче вероятно страдат два пъти повече хора. По думите на професора едно от 40 000 новородени е с този синдром. За болестта има лечение и то е със стероидни хормони. За откритието си професорът дори е бил номиниран за Нобелова награда.

Ученият от български произход сподели при посещението си в София, че неговата лаборатория в САЩ разработва нов препарат. Идеята е синдромът да се лекува чрез аденовирус. Вирусът се вкарва в ядрото на човешките клетки и там поправя дефектния или липсващия ген. Разработката напредва – вече са минали клиничните изпитвания на иновативното лекарство върху мишки, очакват се да стартират нови наблюдения.

Бременните да внимават с хималайската сол

Проф. Боян Лозанов, началник на Клиниката по Ендокринология и Нефрология в Токуда, който бе домакин на проф. Рефетов, разкритикува модата да се консумира хималайска сол. По-специално това е рисковано за бременни и малки деца заради опасността от йоден дефицит. По думите му именно райони в Хималаите и Тибет са засегнати от най-голям брой новородени деца с кретенизъм (2%) и умствено изоставане (10%) заради йодния дефицит. У нас заради профилактиката с йодирана сол, която се практикува в цяла Европа, а и по други страни в света, случаите драстично са намалели.

В България годишно се раждат около 20 деца с вроден хипотиреоидизъм. Не гените, а йодният дефицит при бременните е причината за това. Според проф. Лозанов влияние оказва и недостатъчният прием на селен с храната. Влияят и някои екологични фактори, като пестициди, пластмаси, горива и др. Тези фактори могат да бъдат елиминирани с достатъчно количество йод, допълни той.

Ина Димитрова

[Общо: 34    Средно: 2.8/5]
Проф. Рефетов: Натуралният хормон от животински щитовидни жлези вреди беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *