петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПри ръкуване обменяме бактерии и феромони

При ръкуване обменяме бактерии и феромони

Ръцете на хората са истинска „биологична поща“. Когато хората си подават ръка, обменят не само бактерии, но и химически сигнали, установиха служители на Института по науките „Вайцман“ в Реховот, цитирани от руския сайт „RUNews24“. Направили откритието си след експеримент с участието на 300 доброволци.

Когато те се ръкували с организаторите, когато пристигали за участие в проучването. След това се били настанявани сами в друга стая. През това време били наблюдавани от скрита камера. Специално разработена компютърна програма следяла движението на ръцете на всеки човек под наблюдение.

Така станало ясно, че хората на няколко пъти неволно помирисвали ръцете си. Дланите им се намирали близо до устата общо в около 22% от времето, през което те изчаквали сами в стаята. Така на биологично ниво възприемаме феромоните от другите хора, без да си даваме ясно сметка за това.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
По ръцете ни има повече бактерии, отколкото на пейка в мола 
От какво са петната по ръцете? 
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват 

По време на втората част от експеримента ръководителят на учените се ръкувал, носейки гумени ръкавици, с няколко от доброволците. По-късно по ръкавиците били открити молекулите на сквален и палмитиновата киселина (феромони). Тези съединения се отделят в хода на комуникацията между животни (плъхове и кучета). Оказва се, че по време на ръкостискането хората също обменят химически сигнали. Явно така си предават един на друг важна информация от биологична гледна точка, заключават учените.

Източник: RUNews24

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -