вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПри кръвно и лош холестерол помага пускане на кръв

При кръвно и лош холестерол помага пускане на кръв

Пускането на кръв отново може да се завърне като терапевтичен метод, пише руският сайт „Медикфорум“. Широко прилагано в древността, в 19 век то е заклеймено като абсолютно неефективно и дори срамно. Скоро обаче може отново да ходим при лекаря, за да дадем кръв – не за изследване, а за понижаване на риска от широко разпространени заболявания.

Нови наблюдения сочат, че това може да послужи като профилактика на хипертонията или повишените нива на холестерол. Някои медици смятат дори, че кръвопускането може да защитава организма и от рак. То вече се прилага в някои британски болници като метод за лечение на язвен колит и други болести на стомаха.

Преди столетия лечителите вярвали, че някои заболявания са причинени от излишъка на кръв в организма. Това подтикнало специалистите от болницата „Имануел“ в Берлин да изпробват метода при 60 пациенти с наднормено тегло. Резултатите били удивителни: кръвното им паднало, намалял и лошият холестерол, като едновременно с това се повишил добрият. Лекарите очаквали да регистрират някакви ползи за здравето, но не очаквали чак такъв резултат.

Половината наблюдавани пациенти дали два пъти за 6 седмици по 450 мл кръв – колкото обикновено се дарява. В края на периода кръвното им паднало средно с 18 милимола, което е двойно повече, отколкото може да се постигне със съвременните лекарства. Немските учени подкрепят изводите си със статистика, че кръводарителите имат по-ниски нива на холестерола и по-рядко стават жертви на инфаркт или инсулт. Други изследвания показали, че от пускането на кръв печелят и диабетиците – ако те редовно даряват, показателите на кръвната им захар се подобрявали.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -