Реклама
Начало Любопитно Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб

Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб

0
чесън
Реклама

Ако човек яде чесън два пъти седмично, намалява почти наполовина (с 44%) риска от рак на белите дробове, установиха китайски учени, цитирани от The Daily Mail. Условието е той да е пресен. Засега не е ясно дали термично обработения чесън има същият ефект. В предишни изследвания беше показано, че ключова съставка на чесъна – алицин – изчезва при готвене, мелене или превръщането на скилидките в прах.

Съединението потиска възпалението и действа като антиоксидант – намалява степента на увреждане на свободните радикали. Ето защо, чесънът се счита за отлично средство при настинки, срещу болнични суперинфекции и дори малария.

Пушенето причинява поне 80% от всички случаи на карцинома на белия дроб. Процентът на преживяемост е много нисък – едва един на всеки десет пациенти живее по-дълго от 5 г. след поставянето на тази диагноза. Чесънът помага дори на пушачите – при тях рискът намалява с 30%. В Университета на Южна Австралия пък установиха друго полезно свойство на чесъна – оказа се, че той намалява риска от рак на дебелото черво с почти една трета.

Реклама

Последното проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в провинция Дзянсу категорично разкри ползата от чесъна, като е сравнено влиянието му при 1424 пациенти с рак на белия дроб и 4500 здрави хора. Учените смятат че той може да работи като профилактичен метод срещу рак на белите дробове.

Свързани теми: Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

Лукът действа подмладяващо

Сланина за зъбобол и лук за синини в руската народна медицина

Чесън и броколи при проблеми с щитовидната жлеза

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version