сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПрепили и пострадали от фойерверки пълнят "Пирогов"

Препили и пострадали от фойерверки пълнят „Пирогов“

Изключително натоварено дежурство и в празничната нощ и вчера през целия ден за екипите на Спешното отделение в „Пирогов”, съобщиха от университетската спешна болница. Общо са преминали 730 души, а от тях децата са 240.

Д-р Сергей Илиев
Д-р Сергей Илиев, „Пирогов“

На 31 декември през нощта и на 1 януари сутринта са преминали пациенти след употреба на алкохол, битови инциденти, след катастрофи и използване на пиротехнически изделия.  „Има сравнително увеличение на болните – 20% повече в сравнение с предишни години“, съобщи по време на брифинг дежурният шеф екип на спешния хирургичен кабинет в УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Сергей Илиев.

  • 80 пациенти са преминали спешния неврохирургичен кабинет.;
  • 150 пациенти са преминали през хирургичния кабинет;
  • 250 болни са преминали през травматологичен кабинет, от тях 8 души са оперирани;
  • 150 души са преминали през детската хирургия и педиатрия на „Пирогов”.

Вечерта на 31 декември е била натоварена за дежурните детски хирурзи и реаниматори. В детска противошокова зала постъпва 1-годишно момче в крайно тежко състояние. То е онкологично заболяване и остро кървене в стомашно-чревния тракт.  Детето е прието в Клиниката по детска реанимация на „Пирогов“.

Още 7 човека са пострадали от пиротехнически изделия. Сред тях е и едно близо 3-годишно дете. От всички тези пострадали само детето остава в болницата.  „Детето е прието в Клиниката по изгаряния. Инцидентът се е разиграл в Ихтиман – в двора на къща родителите на момиченцето и техни близки са запалили пиротехнически изделия. При гръмването детето е било ранено. Ухото е със сериозна травма.“

Случаите в Клиниката по токсикология са много и екипът е бил сериозно натоварен. Осем младежи до 18 г. възраст са посрещнали Новата година в болницата. Причината е, че прекалили с неясно колко и какъв алкохол „Става дума за тийнейджъри, които не могат да кажат точно какво количество и колко вида алкохол за изпили. Това са 5 момчета и 3 момичета. Алкохолната им проба е отчела между 1,5-2 промила“, коментират лекари от Токсикологията.

В „Пирогов” са спасени общо 4 мъже с инфаркт. Те са настанени в Клиниката по кардиология. В нея лекуват още 13 пациенти, но с тахикардии и ритъмни нарушения.

Тежко пострадали от катастрофи има в Клиниката по ортопедия и травматология. Мъж и жена остават в болницата, след като 30-годишен мъж се врязва в тяхната спряла кола. В по-тежко състояние е шофьорът на спрялата кола.

„Трима от шестимата блъснати пред столично заведение са транспортирани в Спешното отделение. От тях един мъж, който има комоцио отказва да остане за лечение, а другите 2 са настанени с травми на крайниците”, съобщи д-р Илиев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -