Препили и пострадали от фойерверки пълнят „Пирогов“

PRINT
Пирогов

Изключително натоварено дежурство и в празничната нощ и вчера през целия ден за екипите на Спешното отделение в „Пирогов”, съобщиха от университетската спешна болница. Общо са преминали 730 души, а от тях децата са 240.

Д-р Сергей Илиев

Д-р Сергей Илиев, „Пирогов“

На 31 декември през нощта и на 1 януари сутринта са преминали пациенти след употреба на алкохол, битови инциденти, след катастрофи и използване на пиротехнически изделия.  „Има сравнително увеличение на болните – 20% повече в сравнение с предишни години“, съобщи по време на брифинг дежурният шеф екип на спешния хирургичен кабинет в УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Сергей Илиев.

  • 80 пациенти са преминали спешния неврохирургичен кабинет.;
  • 150 пациенти са преминали през хирургичния кабинет;
  • 250 болни са преминали през травматологичен кабинет, от тях 8 души са оперирани;
  • 150 души са преминали през детската хирургия и педиатрия на „Пирогов”.

Вечерта на 31 декември е била натоварена за дежурните детски хирурзи и реаниматори. В детска противошокова зала постъпва 1-годишно момче в крайно тежко състояние. То е онкологично заболяване и остро кървене в стомашно-чревния тракт.  Детето е прието в Клиниката по детска реанимация на „Пирогов“.

Още 7 човека са пострадали от пиротехнически изделия. Сред тях е и едно близо 3-годишно дете. От всички тези пострадали само детето остава в болницата.  „Детето е прието в Клиниката по изгаряния. Инцидентът се е разиграл в Ихтиман – в двора на къща родителите на момиченцето и техни близки са запалили пиротехнически изделия. При гръмването детето е било ранено. Ухото е със сериозна травма.“

Случаите в Клиниката по токсикология са много и екипът е бил сериозно натоварен. Осем младежи до 18 г. възраст са посрещнали Новата година в болницата. Причината е, че прекалили с неясно колко и какъв алкохол „Става дума за тийнейджъри, които не могат да кажат точно какво количество и колко вида алкохол за изпили. Това са 5 момчета и 3 момичета. Алкохолната им проба е отчела между 1,5-2 промила“, коментират лекари от Токсикологията.

В „Пирогов” са спасени общо 4 мъже с инфаркт. Те са настанени в Клиниката по кардиология. В нея лекуват още 13 пациенти, но с тахикардии и ритъмни нарушения.

Тежко пострадали от катастрофи има в Клиниката по ортопедия и травматология. Мъж и жена остават в болницата, след като 30-годишен мъж се врязва в тяхната спряла кола. В по-тежко състояние е шофьорът на спрялата кола.

„Трима от шестимата блъснати пред столично заведение са транспортирани в Спешното отделение. От тях един мъж, който има комоцио отказва да остане за лечение, а другите 2 са настанени с травми на крайниците”, съобщи д-р Илиев.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Препили и пострадали от фойерверки пълнят „Пирогов“ беше последно модифицирана от: януари 2nd, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *