петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПравят училище за диабетици в Александровска

Правят училище за диабетици в Александровска

Безплатен курс за обучение на диабетици стартира днес в Александровска болница и ще продължи до четвъртък, съобщиха оттам. Поводът е Световният ден за борба с болестта – 14 ноември, който се отбелязва от 2006 г. в чест на рождението на д-р Фредерик Бантинг – един от създателите на инсулина. На обучението в Александровска болница могат да присъстват пациенти на болницата, амбулаторни пациенти и граждани. Записването става при медицинска сестра Надя Кабакчиева на тел. 02/ 9230 346 или 0886413383.

На 7 и 9 ноември курсът ще е за пациенти със захарен диабет, които не са на инсулинолечение. Той ще е от 13 до 15 ч. Ендокринолози от болницата ще обяснят особеностите на захария диабет, симтомите и необходимите изследвания. След това ще се разисква лечението на болестта и необходимия хранителен режим. Участниците ще научат как да се справят с наднорменото тегло. Ще се обърне внимание на физическата активност и медикаментозното лечение.

Курсът за пациенти със захарен диабет на инсулинолечение е на 8 и 10 ноември от 13 до 15 ч. Лекарите ще започнат с факти в подкрепата на необходимостта от навременно и адекватно лечение. Ще бъдат представени различните видове инсулинови препарати и техниката на инжектиране. Участниците ще научат също подробности за диетата, която трябва да спазат и как да избегнат опасността от усложнения.

Захарният диабет засяга голям брой хора с различна етническа принадлежност и различен социално-икономически статус по целия свят. През последните десетилетия на ХХ век се наблюдава експлозивно нарастване на честотата на това заболяване, предимно за сметка на диабет тип 2. През 2010 г. от диабет в света са засегнати 285 милиона хора, представляващи 6,6% от населението във възрастта 20-79 г. Oчаква сe тази цифра през 2030 г. да нарасне до 438 милиона. В България към 2009 г. честотата на заболелите във възрастта 20-70 г. е 9%, а общият брой болни е 519 500 души. По-голямата част от пациентите (90-95%) имат диабет тип 2 (по-рано наричан „неинсулинозависим“, „възрастов“ и др.). По-малко са пациентите с диабет тип 1 („инсулинозависим“, „младежки“ и др.).

Основният проблем при захарния диабет са неговите късни усложнения, които водят до инвалидизация и влошават прогнозата на пациента. Най-съществен фактор за предотвратяване на острите и хронични усложнения е добрия контрол на кръвната захар. Този контрол зависи от една страна от активността на лекуващия екип, и от мотивацията на пациента сам да си помогне от друга. Независимо от големия брой съвременни медикаменти, една от най-съществените предпоставки за успеха на лечението е пациентът да бъде обучен в това как активно да участва в лечението си, спазвайки диета, физическа активност и правилен прием на лекарства.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -