четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПравят лек за рака на гърдата от отрова на оси

Правят лек за рака на гърдата от отрова на оси

Учени от Института за биомедицински изследвания в Барселона проведоха успешен тест на отровата от жилото на осите като средство за лечение на рак. Опитът засега е проведен само върху клетъчни култури. Непрекъснато се търсят нови противоракови лекарства, защото сегашните предизвикват сериозни странични ефекти.

Имат и друг недостатък – туморните клетки успяват да се приспособят към тях и да развият устойчивост, съобщава Science Daily.

Затова учените възлагат големи надежди на пептидите от отровата на оси. Тези пептиди се свързват с няколко аминокиселини и така полученото съединение има способността да убива раковите клетки на гърдата. Пептидът образува отвор в клетъчната мембрана, прониква в клетката, което провокира нейната смърт чрез некроза или апоптоза (програмирана клетъчна смърт).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Осите жилят, защото са… пияни 
Кръвен тест открива 14 видове рак 
Хранене за профилактика на рака на гърдата 

Но подходът има ограничения. Отровата от жилещите насекоми е особено токсична. Освен това тя е агресивна не само към раковите, но и към всички останали клетки в организма. Затова учените сега търсят начин да доставят пептида директно в самия тумор, заобикаляйки здравата тъкан. Възможен метод е като се използва полимерен носител. В него е заключен пептид, свързан с рецептори на раковите клетки, и цитотоксични пептиди от отрова на оса. При това положение лекарството достига раковите клетки, без да засяга здравите. Много скоро то ще бъде тествано върху мишки.

Източник: Science Daily

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -