Потвърдиха: мъжете и жените са напълно различни!

PRINT

Обмяната на веществата при мъжете и жените се различава съществено, а детайлното проучване на този факт може да накара лекарите да се съобразяват и с пола при изписването на лекарства.

Това съобщават учени от центъра „Хемхолц“ в Мюнхен. Те изследвали кръвта на пациенти от двата пола и установили, че разлики има при 101 от 131 продукта на метаболизма. Това се отнасяло преди всичко до липидите и аминокиселините.

Свързвайки генетични данни и тези от обмяната на веществата, учените смятат, че могат да направят нови изводи за причините и хода на определени заболявания, а също и да разработят нови подходи за лечението им. „Мъжете и жените трябва да бъдат разделени в две съвсем различни категории като молекулярни профили“, пишат епидемиолозите Томас Илиг и Кирстин Мителщрас в сп. PLoS Genetics.

В проучването са участвали 3000 души. То е част от по-голямо проучване КОРА, което от 20 г. наблюдава здравето на хиляди хора от област Аугсбург. Целта е да се наблюдава влиянието на факторите от околната среда, поведението и гените. Това е първото изследване в света, което се занимава с връзката между генетичните особености, пола и обмяната на веществата.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Потвърдиха: мъжете и жените са напълно различни! беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *