петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПотърпевш: Едва не умрях в Гърция, лекарите там скубят като за последно

Потърпевш: Едва не умрях в Гърция, лекарите там скубят като за последно

Лекарите в Гърция скубят чужденците като за последно, оплака се наш бизнесмен, който получил дисекация на аортата – спешно състояние, което е животозастрашаващо. В болницата в Солун, където бил закаран, му прибрали 7000 евро, срещу които получил… преглед и папка със снимки. Имам не само основната здравна осигуровка, но и застраховки в други компании, но гърците не признават нищо, сподели 63-годишният Филип Атанасов.

Животът му бил спасен благодарение на бързата реакция на проф. Генчо Начев, кардиохирург и директор на болница „Св. Екатерина“.

Ето как се случило. „Бях в Атон, ходихме на риба с приятели. Пия лекарства за кръвното, но с тях успявам да го поддържам в нормата, дори е малко ниско. В този ден обаче съм вдигнал кръвно до 220 горна граница. Изведнъж ме стегна сърцето със страшни болки. Извикахме лекар, който даде някакво лекарство. Взе ми 100 евро за „добър ден“. Състоянието ми обаче не се подобри. Отидохме в болница, а там едни лекари се разхождат и нищо“, разказва Атанасов.

Тогава един от приятелите му се сеща за проф. Генчо Начев. Обажда му се, а през това време мен ме закараха до Солун. Проф. Начев позвънил там в болницата и се осведомил подробно за здравето на пациента. Изпратил кола да го вземе. „Изключително съм доволен, докараха ме веднага в София и ме оперираха. Проф. Начев ми спаси живота, за което ще съм му вечно благодарен. Съветвам всички българи да търсят съдействие от наши лекари при първа възможност вместо да обикалят по гръцки болници“, допълва Атанасов.

Веднага след пристигането в болницата е направена спешна компютърна томография за потвърждаване на диагнозата и пациентът е опериран незабавно от директора на лечебното заведение проф. д-р Генчо Начев. Диагнозата „остра дисекация на аортата“ е едно от най-спешните състояния в сърдечната хирургия, което крие риск от „спукване“ на аортата и смърт. Лечението е изключително хирургично и ако не се извърши, естественият ход на заболяването е трагичен – до края на първата седмица умират половината от пациентите. В момента пациентът се чувства добре, раздвижва се и в близките дни ще бъде изписан, допълват от лечебното заведение.

На другите хора, които лекуват хипертония, бих казал да не разчитат само на късмет, а редовно да ходят на прегледи и да проверяват здравето си, казва още Атанасов. Седмица след операцията той се чувства добре, но знае, че три месеца ще остане на легло, за да се възстанови.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. В Гърция спешната здравна помощ за туристи е напълно безплатна, плаща се от държавата.
    Два пъти ми се е налагало да я ползвам и съм твърдо убеден, че тази статия е пълна измама!!!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -