петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПосочиха кои са най-полезните напитки

Посочиха кои са най-полезните напитки

Медици съставиха списък на най-полезните напитки. Редовната им употреба действа подмладяващо и има дори лечебен ефект за организма. За най-полезна напитка е била признат чаят, съобщава сайтът Comandir. Тъй като той има различни видове – учените поставят на първо място белият чай. На второто е зеленият чай.

Колкото по-малко е бил подлаган на ферментация чаят, толкова той е по-полезен поради по-голямата концентрация на полифеноли. Следващ в класацията е чаят от каркаде, известен като напитката на фараоните. Той се приготвя от растението хибискус (Hibiscus sabdariffa) и съдържа много антоцианини – вид антиоксиданти, които оцветяват напитката в червено. В каркадето има също витамин Р, който укрепва стените на кръвоносните съдове.

Кафето е на трето място. Ободряващата напитка блокира работата на редица сигнални пътища в организма, като по този начин действа за повдигане на настроението, за премахване на умората, подобряване на паметта и вниманието. Кафето е полезно също и за сърдечно-съдовата система. Какаото е на 4-то място. Неговата заслуга е, че предотвратява слепването на тромбоцитите в кръвта, а оттам и образуването на тромби. Като цяло влияе положително на съдовете.

Доматеният сок е на пето място. Той подобрява зрението. Има и редица изследвания, които показват, че доматеният сок помага в борбата с рака. Ефектът идва от съдържащия се в него ликопен. На 6-о място е шипковият чай. Той е богат на витамин С. Специалистите съветват той да се приема и при счупвания за ускоряване на процеса на регенерация. На последно място в списъка на здравословните напитки е червеното вино – то укрепва имунната система.

Източник: Comandir

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -