Популярно хапче за отслабване може да предизвика смърт

PRINT
диета за отслабване

Динитрофенол, известен също като DNP, е популярно средство за отслабване. Статистиката обаче сочи, че препаратът може да бъде направо опасен. С него се свързва смъртта на петима души във Великобритания от 2007 г. Насам. Препаратът представлява синтетично съединение, което някога е било използвано за производството на бои, химикали, дървесина, взривни вещества и пестициди.

Лансират го като средство за отслабване през 30-те години. През 1938 г. го забраняват в САЩ заради установени токсични ефекти, отбелязва Reuters. Въпреки това в наши дни хапчето може да се купи безпроблемно в интернет. Поради това е трудно да се каже точно колко хора го използват. Хора, които активно се занимават с фитнес или бодибилдинг, активно използват DNP, защото искат да изгарят по-бързо мазнините.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Неузрелите банани помагат да отслабнем
Разумната диета дава ефект след 30 дни
Как да пестим калории без диета
Чистене и пазаруване горят калории като фитнес
Часът на хранене важен за фигурата колкото и калориите

Съединението не позволява на калориите да се натрупват под формата на мазнини. Енергията просто се излъчва с топлината на тялото, казва д-р Саймън Томас. Заради повишената телесна температура може да се стигне до увреждане на мускулни клетки, бъбреци и мозъка. Страничните ефекти могат да бъдат повръщане, загуба на цвета на кожата, обрив, затруднено дишане, болки в корема, главоболие и тревожност. Всичко това може да доведе до загуба на ориентация, епилептични припадъци, дори до бъбречна недостатъчност и недостатъчност на костен мозък. Като цяло последиците от приема на препарата са непредвидими.

Официалните статистически данни във Великобритания сочат, че през 2002-2013 г. има заведени 39 жалби във връзка с DNP. Повечето – 22 от тях, са през 2013 година. Затова експертите смятат, че употребата на веществото става все по-популярна. В пет от случаите отравянето е било фатално – хората са загинали, в 12 случая то е било умерено и в 10 – слабо. Колкото по-висока е дозата, толкова по-голям е рискът от токсичност. При DNP няма безопасна доза, казват лекарите.

Източник: Reuters

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Популярно хапче за отслабване може да предизвика смърт беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *