Популярен дезинфектант вреди на здравето

PRINT

Ново проучване от САЩ показва, че веществото триклозан, което масово се слага в сапуни, пасти за зъби и дезодоранти, вреди на здравето. Химикалът увреждал мускулните клетки. Учени от Калифорнийския университет доказали върху мишки, риби и човешки мускулни клетки ефекта от съставката, която се слага като дезинфектант. Още след една единствена доза триклозан работата на сърдечния мускул на опитните мишки спаднала с 25%.

Откато съставката влезе в масова употреба през 70-те г. на миналия век, нивата на триклозан в кръвната плазма на хората и в майчиното мляко непрекъснато се покачват, коментира проф. Айзък Песа, ръководител на изследването.

При експеримента мишките били изложени на такива количества триклозан, каквито процентно се срещкат и в човешкия организъм. Антибактериалната съставка се слага в препарати за миене на ръцете, паста за зъби, вода за уста, дезодоранти, но също и в матрци и облекло. Така прониква в човешкото тяло от различни източници. Попадайки в сърцето на мишките, веществото успяло да отлаби изпомпващата му сила с една четвърт – това съответства на ефекта от силен бетаблокер. Когато веществото попадало в коремната кухина настъпвала невромускулна слабост – способността им да се закрепват на пода намалявала с 18%. Рибите, в чиято вода бил добавен триклозан, плували доста по-бавно и се блъскали в препятствията. Засега учените не могат да кажат дали резултатите при животните са абсолютно съотносими към човека.

За да проучат влиянието върху човека, учените направили експеримент с отледани лабораторно мускулни клетки. След контакт с триклозан те загубвали способността си да се свиват. Това не означава на практика, че ще настъпи сърдечна смърт, разкрива обаче въздействието на дезинфектанта върху клетките. Триклозан отдавна е обект на критика заради подозрения, че предизвиква алергии. От 2010 г. в Европа е забранено влагането му в храни или материали, които влид.зат в съприкосновение с продукти. Сега експертите обаче настояват да спре влагането му и в препарати за бита.

Източник: Proceedings of the National Academy of Science

Свързани теми: Пролетното чистене може да ви разболее

Мъжете в Лондон не си перяли чаршафите

Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

СНИМКА: АОК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Популярен дезинфектант вреди на здравето беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *