петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПомните сънищата си? Значи сте с висок интелект

Помните сънищата си? Значи сте с висок интелект

Има връзка между нивото на интелекта и способността на човека да вижда сънищата си. За хората с по-високо IQ е много по-вероятно да потънат в сънища, а след събуждането си да могат да ги опишат подробно. Това е извод на американски учени, които направили голямо проучване с участието на 2000 доброволци.

Първата задача била да идентифицират нивото на интелектуални способности, които установени с помощта на специализирани тестове. След това участниците в проучването отговорили на въпроси за сънищата си.
Оказа се, че повечето от анкетираните не са в състояние да си спомнят и да опишат това, което виждат в съня си. Някои от тях твърдят, че никога не виждат образите по време на сън.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сънувате, че ви преследват? Липсва ви увереност 
Психотерапия спасява от нощните кошмари 
Разстройствата на съня са 85 заболявания 

Само малък процент доброволци били в състояние да опишат в подробности техните сънища. Тези хора споделили още, че сънуват доста често. Точно тази малка група от участници в експеримента показали по-добри резултати, когато преминали тестовете за интелигентност. Колкото по-високо било нивото на IQ на човека, толкова по-колоритни и незабравими били сънищата му.

Специалистите обясняват, че при човек с ниска интелигентност мозъкът по време на сън не работи. Той също се намира в спящо състояние, за да натрупа необходимата енергия за будния период. По това се различава от умните хора, при които мисловният процес почти никога не спира. Изводите са толкова любопитни, че американските учени планират да продължат да работят в тази посока.

Източник: Medikforum

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -