вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПомага ли пушенето при улцерозен колит?

Помага ли пушенето при улцерозен колит?

Твърди се, че пушачите по-рядко страдат от улцерозен колит или възпалително заболяване на червата. Ето защо някои пациенти с тези заболявания се надяват, че никотинът може да облекчат симптомите им. Някои дори започват да пушат, за да постигнат желания ефект. Оправдани ли са очакванията им?

Екипът на Джонатан Блакуел от университета в Сейнт Джордж, Лондон, провери тази хипотеза. Учените сравнили данните за болестта на 6754 наскоро диагностицирани пациенти с улцерозен колит. Сред тях имало пушачи, бивши пушачи и непушачи.

Пушачите страдат, колкото и другите

Резултатите показали, че тютюнопушенето по никакъв начин не облекчава протичането на болестта. Пристъпите на улцерозен колит с крампи и разстройство сред пушачите са също толкова чести, колкото и при непушачите. Нуждаят се от също толкова лекарства. Пушачите постъпват в болница също толкова често. Не по-малък е при тях и броят на чревните операции. Интересно е също така, че ако пациент с улцерозен колит спре да пуши, симптомите му не се влошават.

„Не установихме никакви ползи от тютюнопушенето при улцерозен колит“, обяснява Блакуел. Той е категоричен, че новодиагностицираните пациенти не бива да започват с пушенето изобщо. Съветът му към пушачите с тази диагноза пък е да спрат. Много повече смисъл има пациентите да насочат усилията си към подобряване на цялостното си здраве.

Улцерозен колит – симптоми, диагноза и лечение

Пушенето може да провокира болест на Крон вместо улцерозен колит

Проучванията, които излизат с твърдения, че пушенето има известен защитен ефект за отключването на улцерозен колит, откриват и връзка с гените на пациентите. При около 10% от болните се открива гена NOD-2, който допринася за заболяването и се предава наследствено. Наистина, при хората с този ген пушенето може да има защитен ефект. Има обаче и лоша новина – при тях то увеличава риска от друго възпалително заболяване на червата: болест на Крон.

Диагностика и хранене при улцерозен колит

Язви в лигавицата на дебелото черво

Улцерозният колит е хронично чревно възпаление. Пациентите страдат от честа кърваво-слузеста диария, чести позиви за ходене по голяма нужда и болки в лявата долна част на корема. Други симптоми са температура, изтощение, понякога възпаления на очите, кожни промени и отоци на ставите.

Причините за улцерозния колит са язви по вътрешния лигавичен слой на дебелото черво. За разлика от болестта на Крон, останалата част от храносмилателния тракт остава незасегната от хроничното възпаление. Често се налага оперативно лечение около 10 г. след началото на заболяването – за отваряне на запушвания в червата или за отстраняване на безвъзвратно увредени участъци на червата.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -