Подсладителите могат да провокират диабет, твърдят израелски учени

PRINT

Вредни ли са изкуствените подсладители? Те могат да провокират диабет, като променят флората в червата, съобщиха израелски учени от института „Вайцман“. Докладът им е публикуван в престижното научно списание Nature. Много хора ги избират, за да намалят калориите в менюто си, а на пазара вече има изобилие от продукти с подсладители. Те се рекламират като диетични и подходящи точно за хора с диабет.

Учените от Израел провели серия от експерименти и накрая стигнали до извода, че подсладители като захарин и аспартам дори повишават риска от диабет. Тези вещества наистина не попадат в кръвта, но пък доказано променяли флората в червата, което се отразява неблагоприятно върху обмяната на веществата. Екипът на имунология Еран Елинав давал в продължение на 11 седмици на две групи опитни мишки вода. В едната група тя била с добавена захар, а в другата – с подсладители. След това им било направено изследване за натоварване с глюкоза. То показва доколко добре организмът може да преработва захарите. Завишени стойности на кръвната захар тогава сочат състояние на преддиабет.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аспартамът все пак е безопасен за здравето
Чипс, кафе и консерви в списък на вредни за либидото храни 
Дебелее се и от изкуствени подсладители 

Учудващо повишените стойности на кръвната захар били точно при онези мишки, които пиели водата с подсладители като захари, аспартам и зукралоза. Тъй като те не попадат в кръвта, учените заключили, че ефектът е заради променената чревна флора. Подозрението се потвърдило при следващи експерименти. Когато на мишките били дадени антибиотици срещу бактериите в червата, стойностите на кръвната захар се нормализирали. Генетични изследвания потвърдили, че след употребата на подсладители в червата започват да доминират бактерии, които се асоциират с наднормено тегло и диабет. Ако тези бактерии се пренесат на друг жив организъм, той също влошава кръвните си изследвания.

Учените проверили хипотезата си и върху седем души. Цяла седмица те получавали препоръчваната като максимална доза захарин. Това влошило някои от показателите за обмяна на веществата. Все още не е напълно ясно как определени бактерии могат да провокират заболявания като диабет. Предполага се, че променената чревна флора води до възпалителни процеси, а пък те – до болести.

Израелското проучване обаче има и критици. Те смятат, че от него не може да се правят еднозначни изводи, тъй като основните данни са от наблюдение на опитни животни и няма данни за болестни прояви при хора. Освен това експериментът бил проведен в лабораторни условия, които не биха могли да се сравнят с навиците на хранене при хората. Големи епидемиологични проучвания досега не са успели да намерят връзка между потреблението на подсладители и появата на диабет.

Разрешените за консумация подсладители се изследват интензивно и непрекъснато. Много диетолози препоръчват умерената им употреба в рамките на балансиран и здравословен режим на хранене. Това обаче не е абсолютно необходимо, за да се свалят килограми.

 

Източнк: Apotheken Umschau

 

 

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Подсладителите могат да провокират диабет, твърдят израелски учени беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *