четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодправките спасяват от прекаляване със солта

Подправките спасяват от прекаляване със солта

Има начин безпроблемно да намалим солта – просто трябва да се научим да използваме повече подправки. Тезата била проверена при 55 доброволци и ефективността на подхода се потвърдила. Хората били помолени първо да следват диета с ниско съдържание на сол в продължение на 4 седмици.

Паралелно с това 50% от доброволците преминали специална програма за намаляване на солта в храната до 1500 мг с помощта на използването на подправки и билки, пише в. „Дейли Мейл“. Останалите трябвало да намалят приема на сол сами.Над 60% от участниците в експеримента имали високо кръвно налягане. Почти една пета страдали от диабет и били с наднормено тегло. В първата фаза на експеримента солта бил намалена от средно 3450 мг дневно до 1656 мг. Във втората част на експеримента приемът й нараснал и в двете групи, но хората, които използвали подправки, консумирали средно с 966 мг по-малко.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Солено + много вода = риск за сърцето
Скоро ще лекуват язва с морска вода
Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова
Доказаха, че солта обърква имунната система
2,3 млн. умират годишно в света заради солта

Хората, които използвали подправки, посещавали курсове по готварство, където им било показано как да правят храната си по-вкусна с помощта на растителни съставки. Вместо сол им предлагали да ползват подправки. Не ставало дума за някакви специфични подправки. Ставало дума да се променят кулинарните навици на хората по принцип. Такива промени в храненето могат да помогнат за намаляване на броя на пациентите с хипертония, жертвите на инсулти и инфаркти.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -