Реклама
Начало Любопитно Подозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер

Подозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер

0
алцхаймер
Реклама

Широко разпространеният цитомегаловирус може да провокира развитие на алцхаймер, разкри изследване на мозъка при възрастни хора. Според учени съществува пряка връзка между имунният отговор към вируса и симптомите на заболяването. Трябва да се отбележи, че и други вируси, които причиняват възпаление, може да доведат до патологични промени в мозъка.

Проучването отбелязва, че в САЩ повечето хора са имали в даден момент контакт с цитомегаловируса, който се предава чрез телесни течности и сексуални контакти. Д-р Джули Шнайдер от центъра за алцхаймер в университета „Раш“, Чикаго, анализирала кръв и цереброспинална течност на покойници, починали с доказан алцхаймер или с признаци на тази болест. При 37 души били открити антитела срещу вируса, а при 22 души нямало.

Реклама

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

80% от хората, при които били изолирани антитела, имали повишени нива на възпалителни маркери в цереброспиналната течност. В групата на хора без антитела към вируса изобщо нямало признаци за наличие на такива маркери. При високи нива на антитела в мозъка се откривало също така наличие на агресивния тау-протеин, който образува опасни неврофибриларни възли, свързани с болестта на Алцхаймер.

Много хора са носители на вируса. Той намира благоприятна почва и се развива при отслабен имунитет. Вирусът засяга главния и гръбначния мозък. Възпалението поразява нервните клетки. Освен цитомегаловируса, учените посочиха и друг потенциално опасен вирус – този на обикновения херпес. Допускат, че ваксина срещу тези вируси може да бъде чудесен превантивна мярка в борбата срещу алцхаймер.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version