събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодозират френски импланти, внасяни и у нас, че водят до рак

Подозират френски импланти, внасяни и у нас, че водят до рак

Силиконовите импланти на френската фирма PIP отново са под обстрела на британските здравни служби, след като лекари обявиха подозренията си, че те може да причинят рак, пише в. „Дейли мейл“. Причината е смъртта на французойка, която си сложила подплънки през 2005 г., а сега почина от рак на лимфните възли.

Има опасения, че силиконът в тях е предзназначен всъщност за промишлени цели – изработка на матраци. Компанията Poly Implants Protheses се сдоби със скандална слава, след като различни европейски страни докладваха през април 2010 г., че подплънките на фирмата са некачествени и гърмят.

Агенцията по лекарствата във Великобритания (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) нареди използването на този модел да бъде преустановено. Около 50 000 британки обаче вече са се обзавели със силиконови импланти на френската фирма. България също внася продуктите на PIP от 2006 г., но никой у нас не може да каже точно колко жени ги носят, показа бързо допитване до клиники за пластична хирургия. През април 2010 г. пластичните хирурзи у нас получили предупредителното писмо на френската контролна агенция. В него се казва, че гелът в изделията на PIP е различен по състав от обявения при пускането им на пазара и получаването на СЕ марката. Явно у нас обаче са били доста широко използвани. Много колеги ги предпочитаха като по-модерни, коментира тогава доц. Димитър Евстатиев. Силиконът на PIP е един от най-евтините на пазара, пояснява в. „Дейли мейл“.

На французойката Едуидж Лигонеш й откриват рак на лимфните възли 5 г., след като тя на 47-годишна възраст си имплантира силикон. Година по-късно жената е мъртва. След скандала през април 2010 г. за пропускащите гел протези бяха направени доста проверки, които обаче не откриха доказателства, че подплънките причиняват рак. Сега, след смъртта на французойката от рядка форма на рак лекарите се опасяват, че гелът е изтекъл от протезите и е навлязъл в кръвоносната система на жената. Семейството на Лигонеш призова жените, които са си сложили импланти на PIP, да ги махнат по най-бързия начин.

Френското дружество по реконструктивна и естетична пластична хирургия обяви, че гелът е бил „утежняващ фактор“ за възникването на тумора. Специалистите добавиха, че ще преразгледат условията си за поставяне на импланти. Колегите им от Великобритания призоваха жените да не изпадат в паника, но ги съветват да ходят на редовни прегледи за евентуален теч на силикона. Има ли признаци за повреждане, имплантите и от двете гърди трябва да се извадят незабавно.

Скандалът през лятото на 2010 г. набра сила след предупреждение на френски фирурзи, които твърдяха, че имплантите на PIP се пукат много по-лесно от останалите. Разследване на националните контролни служби в здравеопазването съобщиха малко по-късно за сериозни пропуски, свързани с въпросните импланти. Оказа се, че производителят на силиконовия гел, поставян в протезите, не е направил тестове за безопасност, защото смятал, че материалът ще се използва за направа на матраци. Още през 2009 г. френската служба за безопасност на медицинските изделия Afssaps е залята от жалби, свързани с лошото качество на имплантите. По данни на инспекторите в нея около 10% от протезите се пукали в рамките на 1 г.

От САЩ също постъпват данни, че силикоонвите подплънки може да предизвикат рак.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -