Реклама
Начало Любопитно Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак

Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак

0
д-р Александър Шинков
Реклама

Въпреки че живеем в слънчева страна, през зимата немалка част от българите изпитват недостиг на важния витамин D, каза д-р Александър Шинков от ендокринологичното дружество. Само 20% от жителите на големите градове имат достатъчно витамин D, а на село са 30%. Към 27% от жените и 15% от мъжете са с драстично ниски нива. Данните са от национално представително проучване с 2032 души, осъществено през 2012 г.

Една от главните причини е мръсният въздух в големите градове. Твърдите частици във въздуха разсейват лъчите, с чиято помощ в кожата се синтезира важният витамин. Той е всъщност хормон с много и важни функции в организма, обясни д-р Шинков. Липсата на витамина може да отключи остеопороза – заболяване, при което костите стават чупливи. Той е отговорен и за имунитета. В момента текат проучвания по хипотезата, че липсата му се свързва дори с онкологични заболявания като рака на дебелото черво.

Витамин D се набавя главно по два естествени начина

Първият е с храната, а вторият – като се печем на слънце. В продуктите от супермаркета обаче няма много от него. Ако искаме да си го набавим от яйцата, трябва да изядем 30 жълтъка, за да получим дневната доза – 800 до 1000 единици. Тя се съдържа в порция сьомга, но само ако е дива. В някои страни има програми – витаминът се добавя в хляба, маслото и други продукти.

Реклама

Когато се печем много дълго на слънце пак няма полза, понеже мелатонинът, който прави тена, блокира синтеза му, пояснява д-р Шинков. Затова при възрастните, които са с повишен риск от остеопороза, е добра витаминът да се приема като хранителна добавка. Няма риск от предозиране. Седмичната доза може да се вземе и наведнъж, понеже той се отделя бавно в тъканите. Токсичен ефект има чак при дози от над 40 000 единици.

Лечението на остеопороза продължава 4-5 г.

Стигне ли се до намалена костна плътност, добре е лечението да продължи 4-5 г. Само в тежките случаи до трае 8-9 г. Доказано е, че то намалява наполовина риска от счупвания, посочи ендокринологът. При по-възрастните те са сериозен риск, защото водят до принудително залежаване и висока смъртност.

В момента се разработвали нов тип медикаменти, които инхибират ензимите, участващи в разграждането на костта.

Свързани теми: Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Спират лекарства с калцитонин при остеопороза, има риск от рак

Жени с тромбоза да внимават с хапчета за остеопороза

Сините сливи пазят от остеопороза

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version