Почвата става източник на нови антибиотици

PRINT

Почвата може да се окаже неочакван източник на нови антибиотични препарати, съобщи „Медикъл нюз тудей“. За проблема с резистентността на все повече бактерии се заговори през последните години покрай нарастващия брой на вътреболнични инфекции. Оказва се, че понякога те не се повлияват от антибиотично лечение. Една от причините е прекалената употреба на антибиотици в медицината и селското стопанство.

Има значение и фактът, че през последните 25 г. броят на нови антибиотици е намалял драстично, като основните открития са направени през 40-60-те години на миналия век.

Сега обаче учените от университета „Мак Мастер“ предлагат да се обърне внимание на обикновената почва. Според тях това е отличен източник на бактерии и гъбички, които ще дадат нов тласък за откриване на нови антибиотици. Отделно изследване позволява да се разработи уникална система за скрининг. В резултат бил открит антибиотика пекискомецин, свързан с нова бактерия, която обитава Пекиско (алберта).

Открити са още и нови агенти, които произвеждат антибиотика рифампицин. Още една голяма стъпка – при анализа на почвата било открито противораковото съедиение келданамицин. Биолозите успели още да направят тестове за определяне на разликите между два типа подгрупи на антибиотици. Тайната е в използването на ДНК фрагменти, свързани с известни лекарства. Тези данни се сравняват с нови щамове на бактерии, открити в почвата. Този подход помага много за разработването на нови антибиотици и противоракови съединения.

СНИМКА: SXC

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Почвата става източник на нови антибиотици беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *