четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПо-здрави сме, ако не лъжем

По-здрави сме, ако не лъжем

Ако човек е честен, е по-здрав, заявиха от Американската асоциация на психолозите, цитирани от сайта „Нетдоктор“. Проучването е на екип от университета на Нотър Дам в щата Индиана, САЩ. Учените събрали доброволци на възрваст между 18 и 71 г., като ги разделили в две групи. Хората в едната били инструктирани да не лъжат изобщо в продължение на 2 седмици, а другата служела за контролна.

През периода участниците в проучването били наблюдавани по няколко показателя. Те попълвали анкети как се чувстват като здравословно състояние и самочувствие, а в лаборатория им правели кръвни изследвания. Освен това с детектор на лъжата учените мерели кога и колко наблюдаваните лъжат.

Оказало се, че лъжците по-често се оплакват от болки в главата и гърлото, от общо напрежение и меланхолия. Подобни симптоми липсвали в „честната“ група. Тези, които съзнателно избягвали лъжливите твърдения и увъртания, накрая изпитвали по-голямо самоуважение, подобрили се и отношенията с околните.

В края на експеримента хората описали стратегиите, които разработили, за да намалят дори леките лъжи и да бъдат по-честни във всекидневието. Някои открили, че могат лесно да кажат истината вместо да преувеличават, когато става дума за това какво са постигнали през деня. Други просто се отказали да сипят измислени извинения, когато закъсняват. Трети пък се научили да посрещат трудните въпроси с друг въпрос, за да отклонят събеседника от неприятния, но верен отговр.

СНИМКИ: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -