Пиратките увреждали слуха

PRINT

Пиратките могат да увредят слуха, предупреждава д-р Дончо Дончев, началник на отделение в УНГ клиниката на ВМА. Дни след голямото гърмене по празниците все повече хора търсят лекарска помощ с оплаквания като пищене и звънене в ушите. Симптомите са признак на остра звукова травма, обясни д-р Дончо Дончев, началник на отделение в клиниката по УНГ. Тя се причинява от внезапен силен звук – пиратки или нещо друго.

Заглъхването, от което се оплакват в добавка някои хора, е признак за още по-голямо увреждане на вътрешното ухо. Понякога оплакванията преминават след като се наспим. Ако продължават повече от ден, трябва да потърсим лекарска помощ, иначе има опасност слухът да пострада трайно, пояснява д-р Дончев. Тогава човек чува, но не разбира всичко, защото високите честоти са отрязани.

Ухото има механизми да се предпазва от силни звуци, но не и когато те са мощни и неочаквани. Най-малкият мускул в човешкото тяло – мускулът на стремето, придърпва най-малката костица – стремето, и по този начин затваря вътрешното ухо за звуковите вълни, обясни УНГ специалистът. Необходими са им обаче 8 милисекунди, за да реагират. При внезапен гърмеж от пиратка в непосредствена близост няма толкова време. Уврежданията настъпват на мястото, където се възприемат високите като тоналност звуци, казва д-р Дончев. „Оттам са и симптомите – пищене, звънене, т.е. високочестотни звуци, които са субективен шум. Уврежда се и прагът за възприемане на тези честоти, макар че това е трудно доловимо за хората, особено ако увреждането не е много сериозно. Те нямат голямо отношение към говорната реч. Само ако човекът е музикант, може да усети нещо“, добави той.

За пиратките е характерно, че травмират само едното ухо, което е било обърнато към звуковата вълна. Докато тя достигне другото, тези 8 милисекунди се компенсират. Може да се случи и двустранно увреждане, ако гърмът е точно пред човека. Общата звукова травма уврежда рецепторните клетки, които възприемат трептенията на звуковата вълна и го преобразуват в биоелектричен импулс. По-различно е отколкото при вирусните заболявания, където обикновено се уврежда самият слухов нерв.

Лечението на остра звукова травма е със системи и медикаменти, които подобряват кръвообращението във вътрешното ухо. Във всеки УНГ кабинет може да се направи изследване с камертон или аудиограма – изследване на праговете за чуване на различни по честота тонове. Сравняват се двете уши, гледа се и историята на заболяването, защото някои хора често се излагали за силни и внезапни звукови вълни. Лечението обикновено е в болнична обстановка. В някои клиники като тази във ВМА има барокамера с кислород под налягане. Тя също помага на организма да се възстанови.

Пиратките не могат да причинят спукване на тъпанчетата. За такава травма е необходим много по-силен звук, например ако съвсем близо гръмне пистолет с халосен патрон например.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Пиратките увреждали слуха беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *