четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПиратките увреждали слуха

Пиратките увреждали слуха

Пиратките могат да увредят слуха, предупреждава д-р Дончо Дончев, началник на отделение в УНГ клиниката на ВМА. Дни след голямото гърмене по празниците все повече хора търсят лекарска помощ с оплаквания като пищене и звънене в ушите. Симптомите са признак на остра звукова травма, обясни д-р Дончо Дончев, началник на отделение в клиниката по УНГ. Тя се причинява от внезапен силен звук – пиратки или нещо друго.

Заглъхването, от което се оплакват в добавка някои хора, е признак за още по-голямо увреждане на вътрешното ухо. Понякога оплакванията преминават след като се наспим. Ако продължават повече от ден, трябва да потърсим лекарска помощ, иначе има опасност слухът да пострада трайно, пояснява д-р Дончев. Тогава човек чува, но не разбира всичко, защото високите честоти са отрязани.

Ухото има механизми да се предпазва от силни звуци, но не и когато те са мощни и неочаквани. Най-малкият мускул в човешкото тяло – мускулът на стремето, придърпва най-малката костица – стремето, и по този начин затваря вътрешното ухо за звуковите вълни, обясни УНГ специалистът. Необходими са им обаче 8 милисекунди, за да реагират. При внезапен гърмеж от пиратка в непосредствена близост няма толкова време. Уврежданията настъпват на мястото, където се възприемат високите като тоналност звуци, казва д-р Дончев. „Оттам са и симптомите – пищене, звънене, т.е. високочестотни звуци, които са субективен шум. Уврежда се и прагът за възприемане на тези честоти, макар че това е трудно доловимо за хората, особено ако увреждането не е много сериозно. Те нямат голямо отношение към говорната реч. Само ако човекът е музикант, може да усети нещо“, добави той.

За пиратките е характерно, че травмират само едното ухо, което е било обърнато към звуковата вълна. Докато тя достигне другото, тези 8 милисекунди се компенсират. Може да се случи и двустранно увреждане, ако гърмът е точно пред човека. Общата звукова травма уврежда рецепторните клетки, които възприемат трептенията на звуковата вълна и го преобразуват в биоелектричен импулс. По-различно е отколкото при вирусните заболявания, където обикновено се уврежда самият слухов нерв.

Лечението на остра звукова травма е със системи и медикаменти, които подобряват кръвообращението във вътрешното ухо. Във всеки УНГ кабинет може да се направи изследване с камертон или аудиограма – изследване на праговете за чуване на различни по честота тонове. Сравняват се двете уши, гледа се и историята на заболяването, защото някои хора често се излагали за силни и внезапни звукови вълни. Лечението обикновено е в болнична обстановка. В някои клиники като тази във ВМА има барокамера с кислород под налягане. Тя също помага на организма да се възстанови.

Пиратките не могат да причинят спукване на тъпанчетата. За такава травма е необходим много по-силен звук, например ако съвсем близо гръмне пистолет с халосен патрон например.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -