петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПет двойки близнаци само за ден в Първа АГ

Пет двойки близнаци само за ден в Първа АГ

Пет двойки близнаци проплакаха само за едно денонощие в Първа АГ болница „Света София“ в столицата, съобщиха оттам. Това е своеобразен рекорд. Двата пола са представени поравно – новородените са пет момичета и пет момчета. „Щастлива съм да съобщя новината, тъй като и майките, и десетте бебета са в перфектно състояние“, каза д-р Валентина Григорова, заместник-директор.

Четири от щастливите семейства са от София, а петото – от Самоков, продължава със статистиката д-р Григорова. Две от майките са родили естествено, а останалите са дали живот чрез цезарово сечение. Две от бременностите са спонтанни, а останалите три майки са забременяли по метода инвитро.

За последните 58 г. в болницата  са се родили 170 992 деца, колкото е един голям български град.  Към момента ражданията за 2012 г. са надхвърлили 3000. През 2007 г. в болницата са се родили 4230 деца, през 2008 г. – 4204, през 2009 г. – 4489, през 2010 г. – 3737, а през 2011 г. бебетата са били 3271.

В природата рядко се срещат раждания на две, три или повече бебета наведнъж. С разпространението не метода инвитро обаче все повече майки раждат след многоплодна бременност. Имплантирането на няколко ембриона при инвитро обаче е доста рисковано за бъдещите бебета, тъй като колкото повече са те, толкова по-рано се очаква и самото раждане, поясниха водещи гинеколози. Недоносените бебета пък често остават с някакво увреждане.

Клиниките за инвитро обаче често подтикват жените към многоплодна бременност заради изискването за успеваемост. Тя трябва да е поне 20%, за да получи лечебното заведение право да сключва договор с държавния фонд за асистирана репродукция, който плаща за процедурите. Имплантирайки три и повече ембриона, лекарите се надяват, че поне един от тях ще оцелее, макар нерядко и трите се развиват.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -