петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПеенето в хор замества ходенето на психиатър

Пеенето в хор замества ходенето на психиатър

Пеенето в хор подобрява психическото здраве, установи Ник Стюарт от университета Оксфорд Брук. Ученият провел наблюдение върху 375 души, които пеели в хор, сами или били ангажирани с определен спорт в отбор, пише британският в. „Телеграф“.

И трите вида дейности повлиявали добре психическото състояние на хората. Но с най-положителен ефект се оказало хоровото пеене. Тайната е може би в това, че пеещите възприемат хора като нещо повече от обикновена група.

Съвместното пеене им изглеждало като наистина смислено занимание. Възможно е в бъдеще пеенето в хор да се предписва на хора с психични проблеми. Впрочем по-рано било доказано, че този вид дейност подобрява симптомите при депресия, белодробни заболявания и паркинсон.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво означава сърдечна невроза?
Липсата на серотонин води до паническо разстройство
Суеверните са по-податливи на депресии, фобии и неврози
Как ни разболява стресът

Пеенето не само повишава нивото на кислород в кръвта, но и спомага за освобождаването на хормони, които повишават настроението, като например окситоцин. Този хормон намалява стреса и кръвното налягане. Друго интересно наблюдение е, че когато хората пеят в хор, имат синхронизирано сърцебиене.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -