Педиатри предупреждават: Деца под 2 г. нямат място на плажа!

PRINT
д-р Борис Ангелов педиатър

Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се водят на плаж. По този въпрос няма спор в педиатричната общност. Някои родители смятат, че така каляват детето. Всъщност обаче му вредят, като създават предпоставки за инфекции, изгаряне или топлинен удар. За възрастните плажът е удоволствие, но за малкото дете той крие риск за здравето, категоричен е д-р Борис Ангелов. Лекарят е началник на Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

Причините, педиатрите да препоръчват малките деца да стоят настрани от плажа, са няколко. На първо място имунната система на детето е незряла. Затова то е податливо на инфекции, особено в среда със струпване на много хора. Детският организъм има несъвършена терморегулация. Евентуална дехидратация може да настъпи бързо.

Вижте още: Трябва ли бебето да пие вода?

Чадърът на плажа не пази детето от топлинен удар

Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято под чадъра или в детската количка със сенник. Ще получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце. Затова, ако детето повиши температура, стане отпуснато и вяло, започне да повръща, незабавно потърсете лекарска помощ. Стара истина е, че най-удачно време за децата над 2 години да пребивават на плажа са часовете до 11 и след 17.

И сега в детското отделение на УМБАЛ Бургас има кърмачета, хоспитализирани след прегряване на плажа. Типичен пример по думите на д-р Ангелов е бебе на няколко месеца, изписано от отделението за продължаване на лечението у дома. Вместо да го оставят да почива, родителите го водят на плаж. Там то отново повишава температура, прави фебрилен гърч и накрая се връща в болницата.

През лятото децата правят повече бели и стигат до болница

Не са редки случаите, в които децата стават пациенти в резултат на родителско невнимание. Д-р Ангелов припомня един от последните случаи. Дете на година и половина отпило от шише с почистващ корозивен препарат. За щастие майката е реагирала веднага и само бързата намеса на лекарите е спасила живота му. „Отделете време и внимание, за да обезопасите дома си. Всички битови препарати, медикаменти, опасни предмети трябва да са на недостъпно за детето място. Възрастта, в която децата прохождат и любопитсвото им към околния свят расте, е особено опасна“, изтъква специалистът.

Годишно през Първо педиатрично отделение преминават над 2000 деца. Много от тях се пренасочват от други лечебни заведения. Отделението е предпочитано от много родители поради осигуряването на висококачествена педиатрична помощ и възможността за консултации с различни специалисти – невролог, УНГ, офталмолог, инфекционист, хирург, ортопед, интензивист и др.

[Общо: 852    Средно: 2.9/5]
Педиатри предупреждават: Деца под 2 г. нямат място на плажа! беше последно модифицирана от: юни 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *