Педиатър: Ето как се оказва първа помощ за рана на дете!

PRINT
деца играят рани и алергии

Не всички родители знаят как правилно да оказват първа помощ при ожулвания при деца. Педиатърът Татяна Буцкая дава съвети в каква последователност е добре да бъдат мерките, пише руското издание “Аргументи и факти”. 

Ако раната не е дълбока и лечението не изисква намесата на лекар, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете кървенето. За тази цел е необходимо леко да притиснете нараненото място. Чиста кърпичка или салфетка са най-подходящи за целта.

Как да окажем първа помощ на дете при травма

След като спрете кръвта, раната трябва да се изплакне със студена вода, която ще промие мястото и ще свие съдовете. Естествено, водата трябва да е чиста, а малко сапун ще помогне за допълване на ефекта. Използването му е необходимо, ако в раната е попаднала мръсотия.

Как да надхитрим дете, което не иска да пие лекарство

След това раната да се третира с някакъв подходящ препарат. Избягвайте познатие от детството йод – вместо това вземете антибактериален мехлем или антисептичен прахообразен препарат. Такива препарати не съдържат алкохол и така ще избегнете изгаряния на вече увреденото място на кожата. Заздравяването ще се ускори. Добре е винаги да имате в домашната аптечка някакъв подобен препарат, ако в къщата има дете. Рано или късно то ще дотича с ожулено коляно или порязано пръстче. 

Освен това оцветяването на кожата от йода може да маскира появата на тревожни признаци на инфекция, като възпаление или нагнояване. Ако забележите зачервяване, болка и явни признаци на гной, посетете незабавно лекар.

Знаете ли как да окажете първа помощ при изгаряне?

Кога непременно е нужна медицинска помощ?

  • При рани от всякакъв вид с кървене, което не може да бъде спряно. Стегната превръзка като първоначална мярка помага за спиране на кървенето. Но бъдете внимателни и не връзвайте прекалено здраво, крайникът може да посинее!
  • Рани с голяма площ или дълбочина (по -дълбоки от 5 мм, особено прободни рани – не изваждайте чуждото тяло, лекарят ще направи това!);
  • Рани по ставите (риск от инфекция на ставата);
  • Рани по задната част на ръката и задната част на стъпалото (риск от нараняване на сухожилията);
  • Рани от ухапване (висок риск от инфекция);
  • Травми на очите;
  • Травми на гениталиите.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Педиатър: Ето как се оказва първа помощ за рана на дете! беше последно модифицирана от: август 18th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *