Пазят с гамаглобулин децата от градината, където менингокок уби учителка

PRINT

Няма опасност за здравето на децата от Детска градина „Незабравка“ в Разлог след случая с менигококовата инфекция, довела до смъртта на една от техните учителки. Това съощават от Министерството на здравопазването. 54-годишната жена е развила най-тежката, мълниеносно протичаща, форма на менингит – Синдром на Уотърхау-Фредериксен.

След приемането й в Отделението по реанимация в МБАЛ-Благоевград, където изпада в тежко състояние, тя е била спешно транспортирана във ВМА, където въпреки усилията на лекарите е починала.

Към момента всичките близо 50 деца, посещавали детската градина в Разлог, са здрави и нямат клинични прояви на менингококовата инфекция. На всички тях е взет материал за микробиологични изследвания. Проби са взети също от персонала и от родителите на децата. Децата, които са били в пряк контакт с починалата детска учителка, са издирени и профилактирани от епидемиолозите с гамаглобулин с цел повишаване нивото на имунната им защита. Органите на здравния контрол извършват дезинфекция в детското заведение и то ще остане затворено през следващите дни.

Резултатите от направените микробиологични изследвания на децата се очаква да станат ясни най-късно утре. Според епидемиолозите съществува минимален риск инфекцията да бъде предадена по контактен път и тежкото протичане при 54-годишната жена вероятно е в резултат на отслабване на имунната защита.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
Пазят с гамаглобулин децата от градината, където менингокок уби учителка беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *