събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПациентски организации скочиха срещу начина за разпределяне на направления

Пациентски организации скочиха срещу начина за разпределяне на направления

Хаотична, мудна и необоснована – така пациентски организации описват новата методика за разпределяне на направленията на касата през 2013 г.  В становище, разпространено до медиите, те критикуват наложените критерии. Броят на направленията за медико-диагностични дейности например се поставял в зависимост от очакваното изпълнение на бюджета на НЗОК.

Това е правен абсурд, тъй като бюджетът е ясен и е гласуван в парламента, се казва в писмото. В методиката се посочва, че всяко тримесечие джипитата могат да превишават с 15% определените направления, но трябва да ги компенсират в следващото, а в четвъртото тримесечие не се допуска издаването на талони над лимита. Тази алинея реално ограничава превишението и такова на практика не съществува, коментират пациентските организации.

За да може изобщо да даде направления над ограничената бройка, джипито първо трябва да пита регионалната каса, тя пък – централата, където се свиква Надзорен съвет и той взема решението. Тъй като заседанията му понякога се провалят поради липса на кворум, процедурата се оказва изключително мудна, коментират пациентските организации. Така реалната ситуация, в която направленията са били необходими, вече ще е отминала.

В случай на остро заболяване при дете пък личните лекари имат право да издават само едно направление за конкретния случай. „Това е недопустимо, тъй като например при заболяване на сливици е възможно да има нужда от трети преглед при специалист, а правилата не дават тази възможност. Разтревожени от липсата за защита на детското здраве от страна на НЗОК“, се казва още в становището.

Според организациите общопрактикуващите лекари не трябва да бъдат наказвани още след първото тримесечие, в което имат надвишаване. Вместо това РЗОК трябва да направи анализ и да организира обучителни курсове, за да подпомогне лекарите при конкретни заболявания, където има надхвърляне на броя на направленията. Такава била практиката в Европа. Пациентите предлагат още направленията да се разделят по типове – за остри, хронични и диспансерни случаи. Само така ще се вземе предвид спецификата на заболяванията.

Според организациите пациентите ще могат да получават повече направления, ако се въведе натрупване за неизползваните направления. „НЗОК трябва да работи в полза на пациента, тъй като това е независима институция, а пациентът е този, който плаща своите здравни вноски и има право на медицинска помощ“, се казва в становището.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -