четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПациент в Александровска има четири бъбрека

Пациент в Александровска има четири бъбрека

48-годишен пациент на Александровска болница е с четири бъбрека, съобщи проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация. На мъжа от Севлиево е трансплантиран орган в края на 2002 г. Тогава баща му става донор.

Присаденият бъбрек обаче спира да функционира през 2011 г. поради напредналата възраст на бащата и оттогава мъжът отново е на хемодиализа. Последната донорска ситуация у нас му дава шанс за втори път. Така З. М. В момента се оказва с 4 бъбрека – два собствени и два присадени.

Органите, които не функционират, не се махат, защото това е травма за пациента, поясни проф. Паскалев. Не се налага оперативното им отстраняване, защото те не пречат. Собствените са на различно място. Новият бъбрек се слага успоредно на ингвиналната гънка под коремната стена. Технически операцията по трансплантиране не е сложна, трудното е поддържането на пациентите след това, посочва нефрологът.

Тази година има раздвижване в трансплантациите, донорите са повече от предишни години. Над 900 души са само чакащите за нов бъбрек. За тях трансплантацията е животоспасяваща. Основната причина този вид операции да са все още рекордно малко в България в сравнение с други страни са неуредените разплащания от страна на Министерството на здравеопазването, признават водещи специалисти в най-големите болници у нас.   

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -