четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПървият човек, който ще доживее до 135 г., вече е роден!

Първият човек, който ще доживее до 135 г., вече е роден!

Стареенето е в устата на всички и така пропускаме да схванем новите тенденции за удължаване на човешкия живот, който може да стигне до 135 г. Тази теза развива известният специалист по гериатрична медицина от Университета на Копенхаген проф. Руди Вестендорп, цитиран от Sunday Times. Остарелите ни виждания и нагласи пречат да приведем начина си на живот в съответствие с новите реалности.

проф. Вестендорп

С всеки ден очакванията за продължителност на живота се увеличават с по 6 часа

Това подчертава проф. Вестендорп (на снимката горе). Затова може да се каже, че първият човек, който ще доживее до възраст от 135 г. вече е роден. Не само, че пропускаме да осъзнаем тези важни промени в начина на живот и във възможностите на медицината, но се оставяме на течението с широко разпространената заблуда, че след като тялото ни има ограничен брой удари на сърцето, тялото ни не може да се възстанови от износване, допълва той. В книгата си „Да остаряваме, без да се чувстваме стари“ (Growing Older Without Feeling Old) проф. Вестендорп пише, че е голяма грешка да смятаме, че ще живеем същия живот като нашите родители, баби и дядовци. В наши дни хората имат свой собствен план, по който животът им ще се реализира. 

„Ние сме като родителите, които просто игнорират новината, че техният син или дъщеря не е успял да премине в следващ клас и ще се наложи да повтаряте годината в училище. Най-популярните вярвания на обществото за пенсионирането, пенсиите и това, което тялото ни може или не може, са отживелица от миналия век, когато продължителност на живота е била драстично по-ниска“, пише ученият. За последните 100 г. биологичните и социални условия, в които живеем, са се променили невероятно и затова разбиранията ни за продължителността на човешкия живот трябва да бъдат сериозно преразгледани.

По-рано тази година други учени предупредиха Великобритания, че страната е изправена пред нова продължителност на живота, която е във връзка с подобреното здраве и по-качественото медицинско обслужване. Подобна е картината в много европейски страни. 

Очакванията са, че продължителността на живота ще се увеличи с до 6 г. в рамките на едно поколение, което значи, че през 2030 г. много жени в Англия и Уелс ще живеят средно до почти 90 г. Мъжете пък ще изкарат поне до 85 г. В някои райони средната продължителност на живота на една жена може да бъде дори 92 г. Учени от Импириъл Колидж Лондон (Imperial College London) предупреждават, че застаряващото население ще се превърне в огромно натоварване за националните здравни служби, социалните услуги и пенсионните фондове. Според тях богатите трябва да са готови да плащат по-високи данъци за финансиране на по-добро здраве и социални грижи.

Източник: Sunday Times

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -