четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПърви трупен донор за 2012 г. спасява 4-ма тежко болни

Първи трупен донор за 2012 г. спасява 4-ма тежко болни

 Младеж на 20 г., който се застреля в главата, стана първи трупен донор за 2012 г. Родителите му склониха да дарят органите и така след смъртта си той даде шанс за живот на 4-ма души. Мозъчната смърт е установена в болница „Св. Георги“ в Пловдив, съобщиха вчера от здравното министерство. Сърцето бе присадено в болница „Св. Екатерина“ в София, черният дроб в Правителствена, а операциите за трансплантиране на двата бъбрека трябваше да бъдат извършени вчера в Александровска болница от екипа на проф. Петър Панчев.

Специална комисия избра най-подходящите пациенти. Над 800 души у нас чакат за трансплантация на бъбрек. На първо място се гледа имунологичната съвместимост.

30-годишен мъж от Хасково получи сърцето, съобщи проф. Генчо Начев от болница „Св. Екатерина“. Той и екипът му извършиха трансплантацията през нощта срещу сряда. Операцията продължи близо 8 часа. Пациентът страда от дилатативна кардиомиопатия. При това заболяване сърцето е разширено, не може да се съкращава и да изпълнява ролята си на помпа за кръвта, обясни проф. Начев. Състоянието се получава вследствие на интоксикация след инфекция при съществуващо генетично предразположение.

Мъжът е обикалял доста по лекари, но те само му предписвали лекарства. Случайно се свързва с лекар от „Св. Екатерина“ и така попада при правилните специалисти. Те го записват за трансплантация, но през февруари състоянието му рязко се влошава. „Наложи се да поставим изкуствено сърце. То струва 150 000 лв., а касата дава само 50 000 лв.“, поясни проф. Начев. Останалите пари дала самата болницата, но лекарите не можели да оставят човека да умре. Така изкуственото сърце помогнало мъжът да дочака трансплантацията, каза проф. Начев. Днес следобед пациентът още бе в реанимация, но прогнозите на лекарите са добри.

Експлантацията – изваждането на органите – е извършена в болница „Св. Георги“ в Пловдив. Те са транспортирани до София в медицински хладилни чанти, обясни още проф. Начев. Черният дроб е трансплантиран в Правителствена болница от екипа на проф. Любомир Спасов. Той е присаден на 57-годишен мъж. Вече е буден, в съзнание е и се чувства добре, със стабилни показатели, съобщи здравният министър Десислава Атанасова в парламента.

Изразяваме своята дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, заявиха от Министерството на здравеопазването.

Свързани теми: Шест деца чакат за присаждане на черен дроб 

Мъж дари черен дроб на батко си

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -