сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПълно лунно затъмнение - ще се отрази ли на здравето и как

Пълно лунно затъмнение – ще се отрази ли на здравето и как

По-късно тази вечер – 27 юли 2018 г., в много страни ще може да се  наблюдава най-продължителното за този век лунно затъмнение, което ще продължи почти четири часа. В България “кървавата луна” ще може да се наблюдава от 22,30 до 00,13 часа. Освен това в тази нощ и Марс ще е най-близо до Земята.

Някои твърдят, че този рядък природен феномен може да окаже неблагоприятно влияние върху здравето на хората. Астролозите твърдят, че в такъв ден не бива да вземате важни решения. Съветват основно да се грижим за себе си, да избягваме конфликтни ситуации, да не се отдаваме на вълнение и страхове, които внезапно могат да станат по-активни.

Каква е гледната точка на лекарите

Според руския кардиолог д-р Людмила Троянова природните процеси наистина по някакъв начин засягат хората, макар че не бива да се гледа фаталистично на тях. В деня на лунното затъмнение лекарката препоръчва на хората със сърдечно-съдови заболявания да не се претоварват физически и да не се подлагат на прекомерен стрес.

„При онези, които са предразположени към високо кръвно налягане, могат да възникнат хипертонични кризи.  При хора със съдова дистония може да се получи ритъмно нарушение и повишаване на сърдечната честота”, коментира д-р Троянова.

Дори здрави хора могат да изпитат някакви симптоми в този ден, така че те също трябва да се придържат към дейности, които не са стресиращи, и да почиват повече.

Психотерапевтът: симптомите са самовнушение

Друг специалист – психотерапевтът Александър Федорович, обаче изрази мнение, че лунното затъмнение не се отразява на здравословното състояние. По думите му зле могат да се почувстват онези, които знаят за затъмнението, и предварително очакват някакво влошаване.

„Ако човек е настроен и в същото време страда от психосоматична патология, това може да се прояви във физическото състояние. Например, може да се случи пристъп на бронхиална астма или да се обади стомашна язва. Такива пациенти трябва да вземат лекарства за съответното заболяване“, пояснява Федорович.

При увеличено нервно напрежение в деня на лунното затъмнение е необходимо да се вземат някакви успокоителни, ако човек е с по-лабилна психика, добавя лекарят.

Магнитните бури може да провокират високо кръвно и аритмия

Дългите лунни затъмнения нямат влияние върху човешкото здраве или времето, смята научния директор на Хидрометеорологичния център Роман Вилфанд.

„Нито лунно, нито слънчево затъмнение, нито така нареченият парад на планетите или друго астрономическо явления не може да повлияе на времето или здравословното състояние. Самата луна не блести, тя отразява само лъчите на слънцето. За известно време Земята няма да позволи на Слънцето да освети Луната. Нищо страшно няма да се случи „, казва ученият и така се опитва да успокои хората, които се притесняват от природното явление тази нощ.

Източник: Medikforum.ru

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -