събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОзонът е повече в парка, отколкото в центъра на града

Озонът е повече в парка, отколкото в центъра на града

През лятото стойностите на озона се покачват, особено когато е слънчево и горещо, пише немското сп. „Фокус“. Затова в такива дни по-чувствителните хора и пациенти със заболявания на белите дробове като астма или ХОББ (хронично-обструктивна белодробна болест) се чувстват некомфортно. Някои се оплакват пък от главоболие или зачервени очи. Причината е, че озонът е силен окислител и дразни дихателните пътища. Молекулата му се състои от три атома кислород.

Всъщност озонът има и добри, и лоши страни. В по-горните слоеве на атмосферата той пази земята от вредните UV лъчи. 90% от озона се намират именно там. Останалите 10% са близо до земната повърхност. Озон може и да образува при контакта на кислород със замърсявания във въздуха.

Когато е горещо, условията за образуването му близо до земята са още по-благоприятни. Изгорелите газове от колите, вредните емисии от фабрични комини или пък разтворителите в бои и лакове са източник на азотни окиси, които пък са предшестваща озона субстанция. Парадокс е, че концентрацията на озон е по-висока в парка, отколкото в центъра на града. Това е така, защото химичните процеси във въздуха продължават – след като от азотните окиси се образува озон, свободният азот след това го разгражда. Компонентите, които създават озона и го ликвидират, са в постоянен кръговрат, пояснява сп. „Фокус“. Процесите са динамични, затова и стойностите във въздуха се променят непрекъснато.

Критичната доза при озона е 180 микрограма на кубичен метър. Възможно е на едно и също място в един слънчев ден тя да е над този праг, а в друг също така слънчев ден – под него. Знае се обаче, че стойностите на озона по принцип са най-високи следобед. Концентрация над 200 микрограма може да предизвикат оплаквания и при напълно здрави хора. Те реагират със суха дразнеща кашлица. Озонът дразни дихателните пътища, защото се отлага в мехурчетата на белия дроб. При болните от астма те вече са увредени в една или друга степен. Допълнителното дразнене може да предизвика възпаление. Проучвания доказват, че озонът влошава не само астмата, но и алергиите. Самият газ не е алерген, но сякаш усилва въздействието на другите алергени. Озонът е риск и за малките деца, които вдишват толкова въздух, колкото и един възрастен. Съотнесено към теглото това означава, че приемат около 4 пъти по-голяма концентрация от озона.

Ако сте сред хората, които в горещи дни усещат дразнене в гърлото, носа или очите, по-добре избягвайте да излизате навън в следобедните часове. За разходка, спорт или дори проветряване на стаите предпочитайте предиобеда или вечерта. Могат да се използват и противоалергични препарати.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -