Отпуснаха пари за лечението на болния от левкемия Дани

PRINT
рак лекарства

Касата и здравното министерство ще отпуснат необходимите средства за лечение на 18-годишния Дани – Йордан Стоев, който страда от остра β-клетъчна лимфобластна левкемия. Съобщението от комисията за лечение в чужбина идва, след като приятели на момчето стартираха кампания по медиите, за да събират пари за терапията в Германия.

Заболяването на Дани е открито през 2007 г. Тогава преминава пълен курс химиотерапия и постига ремисия. Следващите 2 г. е на поддържаща терапия, която приключва напълно. През май 2011 г. контролните изследвания обаче разкриват, че е настъпил рецидив. Единственото спасение се оказва спешна химиотерапия, която да подготви организма му за костно-мозъчна трансплантация в Германия. Чрез Международния донорен регистър там е открит подходящ дарител.

Сега от комисията на НЗОК поясняват, че са издали разрешение за подготвителната химиотерапия, която струва 94 520 евро. Тя ще се извърши в болница в Хамбург. Сумата за самата трансплантация ще бъде осигурена от министерството на здравеопазването. Не е ясно обаче дали сумата ще покрие напълно разходите по трансплантацията, тъй като там има лимит от 180 000 лв. на човек. По данни на родителите на Дани лечението му общо ще струва 216 000 евро.

През януари синът на журналистката от в. „Труд“ Соня Спасова се излекува от злокачествено заболяване на лимфните възли – неходжкинов лимфом, след престой в Университетската болница в Дюселдорф.  Последната фаза от лечението му включваше успешна трансплантация на чужди стволови клетки след тежки месеци на изтощителна химиотерапия. “Според първите изследвания всички нови стволови клетки са възпроизведени от тези на донора, а тялото на Теди приема без сериозни проблеми “присадката”, съобщи щастливата майка.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Отпуснаха пари за лечението на болния от левкемия Дани беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *