Откритие: Мозъкът вижда думите като картинки

PRINT

Мозъкът обработва писаното слово като изображения. Той не вижда буквите поотделно, а запомня как изглежда написана цялата дума.

Тълкуването на учените е, че невроните различават целите думи, а не техни части, съобщава Discovery News.
Мозъкът запомня как изглежда всяка дума, а след това я слага в нещо като специален „илюстриран речник“. На същия принцип ние разпознаваме лицата на познати хора. Все пак за двете функции отговарят две части в една и съща област на мозъка. Разпознаването на лица е свързана дясната половина на вретеновидната гънка, а с четенeто на думи – лявата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вредно ли е четенето в тоалетната? 
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата 
Ако си представяте буквите в цветове, имате рядка дарба 

В проучването, организирано от учени в Медицинския център на Университета в Джорджтаун, участвали 25 възрастни. Експертите ги помолили да научат 150 безсмислени думи. Използвайки магнитен резонанс, учените сравнили реакцията в мозъка на участниците, когато виждали познати реални думи или безсмислените думи, научени за целите на експеримента.

Скенерът показал, че активността в областта на мозъка, която отговаря за визуално разпознаване на думи, се променила, след като участниците запомнили безсмислените думи. Невроните станали чувствителни към тези слова и реакцията им била като към истинските, макар че в началото не било така. Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на хората с дислексия. Това е състояние, при което хората не могат да четат думите в правилната им последователност.

Източник: Discovery News

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откритие: Мозъкът вижда думите като картинки беше последно модифицирана от: април 15th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *