петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткритие: Мозъкът вижда думите като картинки

Откритие: Мозъкът вижда думите като картинки

Мозъкът обработва писаното слово като изображения. Той не вижда буквите поотделно, а запомня как изглежда написана цялата дума.

Тълкуването на учените е, че невроните различават целите думи, а не техни части, съобщава Discovery News.
Мозъкът запомня как изглежда всяка дума, а след това я слага в нещо като специален „илюстриран речник“. На същия принцип ние разпознаваме лицата на познати хора. Все пак за двете функции отговарят две части в една и съща област на мозъка. Разпознаването на лица е свързана дясната половина на вретеновидната гънка, а с четенeто на думи – лявата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вредно ли е четенето в тоалетната? 
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата 
Ако си представяте буквите в цветове, имате рядка дарба 

В проучването, организирано от учени в Медицинския център на Университета в Джорджтаун, участвали 25 възрастни. Експертите ги помолили да научат 150 безсмислени думи. Използвайки магнитен резонанс, учените сравнили реакцията в мозъка на участниците, когато виждали познати реални думи или безсмислените думи, научени за целите на експеримента.

Скенерът показал, че активността в областта на мозъка, която отговаря за визуално разпознаване на думи, се променила, след като участниците запомнили безсмислените думи. Невроните станали чувствителни към тези слова и реакцията им била като към истинските, макар че в началото не било така. Изследователите се надяват, че откритието им ще помогне на хората с дислексия. Това е състояние, при което хората не могат да четат думите в правилната им последователност.

Източник: Discovery News

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -