Откритие: Мозъкът може да контролира гените

PRINT

Мозъкът може да регулира гените! Това доказаха учени, които измислиха как да регулират дейността на специфични гени, като се използва силата на мозъка. Става дума за разработена нова система, която използва мозъчни вълни за активиране на инфрачервена светлина.

Тя от своя страна „включва“ гени, отговорни за производството на протеини в определени клетки, предаде Би Би Си. Учените са убедени, че този подход отваря нови възможности за лечение на епилепсия и хронична болка. Засега методът е тестван в пълния му вид само върху мишки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Откриха вирус, който не ни разболява, но ни прави по-глупави 
Мигрената може да увреди трайно мозъка 
Откриха втори код в ДНК 

Експертите създали генетично модифицирани клетки, които под въздействието на инфрачервена светлина активират ген, който произвежда протеина SEAP. Клетките се поставят в имплант – безжичен светлинен източник, поставен под кожата на мишките.
Като следваща стъпка била сформирана група доброволци. Те играели на компютърната игра Mindflex, където движението на топката се контролира чрез силата на мисълта. Когато хората се концентрирали в играта, техните мозъчни вълни активирали източник на светлина, като по този начин стартирала цяла каскада от процеси. Произведеният в импланта протеин попадал в кръвта, където след това се измервала концентрацията му. По аналогичен начин действат и мозъчните вълни, които се излъчват по време на медитация.

Източник: ВВС

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откритие: Мозъкът може да контролира гените беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *