Откритие: Имунитетът променя активността си според сезоните!

PRINT
грип настинка лечение

Гените на имунитета променят своята активност в зависимост от сезона. Това обяснява защо някои заболявания често се проявяват през зимата, съобщава BBC. Учените открили гени, свързани с имунитета. И още нещо: те били по-активни през студения сезон.

Интересното е, че тези гени могат да помогнат в борбата срещу настинки и грип, но също така утежняват автоимунни заболявания като например артрит. Експертите анализирали кръвни и тъканни проби на над 16 000 души от различни страни.

При една четвърт от изследваните общо 22 000 гени било установено, че показват ясни признаци за промяна в активността си според сезона. Особено внимание учените обърнали на гените, свързани с имунитета, и по-специално на възпалението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Краткото гладуване полезно при автоимунни заболявания 
Лекарства за киселини увеличават риска от инфекции 
Депресията може да е заради инфекция

За хората, които живеят в северното полукълбо, било установено, че активността на имунните гени се повишава от декември до февруари, а за хората, живеещи в южното полукълбо – от юни до август. Учените тествали и хората, живеещи в близост до екватора, където температурата е висока почти през цялата година. При тях те открили много по-различна функция на същите гени.

Активността на имунитета и възпалението били свързани с дъждовния сезон (по това време върлувала маларията). В Исландия, където температурата е сравнително ниска през цялата година, логично били констатирани по-малко от типичните сезонни колебания в гените, свързани с имунитета.

Възпалението играе ключова роля при заболявания като ревматоиден артрит, диабет тип 1 и болести на сърцето, като пикът при тях в страни като Великобритания е през зимните месеци. Например там нови случаи на диабет тип 1 най-често се диагностицират през януари, февруари и март. Според учените това се дължи именно на увеличената сезонна активност на гените. Въпреки констатациите си, учените още нямат точно обяснение на какво точно се дължат тези сезонни колебания. Възможно е нашествието на болестните причинители, храненето и стресът еволюционно да са обусловили промени в чревната микрофлора, а оттам и в имунитета.

Не е изненадващо например, че промени в активността са установени и при гени, свързани с обмяната на веществата. Очевидно, те помагат да се икономисва енергия в условията на „липса“ на храна.

Източник: ВВС

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откритие: Имунитетът променя активността си според сезоните! беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *