Откриха забранени вещества в протеинови добавки

PRINT

Много спортисти вземат добавки за подобряване на формата си. Когато хората се опитват да заменят правилното хранене с хранителни добавки обаче те рискуват понякога здравето си, съобщава вестник The Irish Times. Според експертите балансираната диета е основата, която спортистите не трябва да забравят.

Опасността се крие в това, че световния пазар на спортни и хранителни добавки не е достатъчно строго регулиран. Младите спортисти се надяват да получат възможно най-бързо резултат и затова прибягват до различни помощни средства. Вече обаче са известни случаи на смърт заради добавки с неясно съдържание. Във Великобритания препарат, съдържащ 2-4 динитрофенол, е отговорен за фаталния край на няколко души. Съединението намалява мазнините в тялото, като ускорява обмяната на веществата. Обаче има странични ефекти като главоболие, необичайно ускорен сърдечен ритъм, повишено изпотяване, виене на свят, гадене, дехидратация, повишена температура и повръщане.

Освен това инспектори са откривали в търговската мрежа продукти, чиито състав не отговарял на посочения на етикета състав. До 14,8% от продуктите съдържат съединения, които не само че не са описани, но и били включени в черния списък на Световната антидопингова агенция. Това са продукти с аминокиселини, протеинови прахове, добавки с креатин, карнитин и растителни екстракти. Възможно е някои производители нарочно да добавят забранени вещества, които подобряват ефективността, макар и за сметка на здравето. Целта е увеличаване на продажбите.

Източник: The Irish Times

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха забранени вещества в протеинови добавки беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *