Откриха вируса на детския паралич у бежанци

PRINT
д-р Ангел Кунчев

Полиомиелит в България? Тази страховита вероятност е изглеждала възможна преди два месеца, когато вирусът на детския паралич е бил изолиран от фекални проби на три сирийски деца, каза д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ на среща между лекари и журналисти по повод Европейската имунизационна седмица.

Малчуганите са от настанените в бежанския лагер в Харманли. Пробите били изпратени в референтната лаборатория на СЗО в Италия. Оттам съобщили, че става дума за ваксинационни щамове. Това не означава, че децата са болни от полиомиелит, а че са получили наскоро жива ваксина, поясни проф. Мира Кожухарова от НЦЗПБ. Подобни препарати се използват за имунизация в много малко страни, но Турция например е една от тях. Именно оттам минава основният поток сирийски бежанци. Живата ваксина е под формата на капки, които се слагат под езика. За кратък период след това – по-малко от месец, вирусите могат да бъдат открити във фекалиите, поясни проф. Кожухарова. Така на практика положителните проби на трите деца означават, че те са защитени, а не обратното.

Засега няма основания за паника, но опасността от внасяне на вируса на детския паралич в България остава, поясни д-р Кунчев. Системата за имунизации в Сирия е срината и не се знае колко от малчуганите са защитени. Вирусът там е изолиран вече при 27 деца. 65% от бежанците, които влизат у нас, са сирийци, а една трета от тях са невръстни, каза още д-р Кунчев. Затова здравните служби у нас са нащрек и активно изследват пристигащите в страната чужденци.

На фона на заплахата от внос на вируси, които могат да провокират епидемични взривове, дебатът дали имунизационният календар у нас да стане само препоръчителен е неоснователен, заяви д-р Кунчев. Дискусия може да се води кои препарати са по-добри и доколко нашият календар трябва да бъде синхронизиран с европейския. Ваксините могат да станат препоръчителни, само ако се постигне много високо покритие на населението – 80-90%. А това за България е цел, която скоро няма да бъде постигната.

Конституционният съд в Хърватия например се произнесъл през март, че пакетът от основни имунизации трябва да е задължителен. Аргументът е, че правото на детето да бъде здраво, са по-важни от правото на родителите да избират. В Западна Европа пък по правило се изисква пълен пакет от ваксини, ако детето иска да посещава ясла или градина. Антиваксиналните движения у нас са по-скоро заради сринатото доверие в институциите. Има страни, където родителите са готови да се доверят сляпо на лекаря си, защото са убедени, че това, което препоръча той, е най-доброто за детето.

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Откриха вируса на детския паралич у бежанци беше последно модифицирана от: февруари 26th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *