петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха вещества на чесъна в майчиното мляко

Откриха вещества на чесъна в майчиното мляко

В майчиното мляко се съдържат вещества на чесъна, съобщават учени от Университета в Ерланген – Нюрнберг. Те установили лабораторно, че в кърмата се съдържа веществото алил метил сулфид (AMS) – един от основните компоненти на така познатата миризма на чесън. Освен това в млякото били намерени още две вещества на чесън – алил метил сулфоксид и алил метил сулфон, които нямат миризма.

Разбира се, тези молекули не са се появили случайно в майчиното мляко. Кърмачките са консумирали чесън средно по 2,5 часа преди вземането на пробата. Не само скилидките влияят на състава на млякото, а и други храни като рибеното масло например, което обаче не променя аромата му. Затова пък ако майката приема евкалиптови капсули за простуда например, това оказва влияние. Новото е това, което се установи сега и за ефекта от хапването на чесън. чесън

Учените все още не знаят какъв е ефектът от този факт. Може би миризмата на чесън по някакъв начин ще окаже влияние по-късно върху хранителните навици на детето, и като цяло върху неговото развитие. Може да има влияние и предпазва детето от болести и алергии. Някои учени смятат, че в живота си децата предпочитат такива храни, каквито са консумирали техните майки по време на кърменето, тъй като ги свързват с вкуса на майчиното мляко, казва проф. Андреа Бютнер от Катедрата по химия на храните в университета.

Тя припомня, че кърмачето възприема миризмите на храните не само с майчиното мляко. Ароматът на тялото на майката, на кухнята и дома също оказват влияние. Миризмите създават устойчиви спомени и така човек по-късно може подсъзнателно да се върне назад към уюта на дома и детството.

Източник: Университет „Фридрих Александер“ в Нюрнберг-Ерланген

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -