Откриха вещества на чесъна в майчиното мляко

PRINT
кърмене майчино мляко

В майчиното мляко се съдържат вещества на чесъна, съобщават учени от Университета в Ерланген – Нюрнберг. Те установили лабораторно, че в кърмата се съдържа веществото алил метил сулфид (AMS) – един от основните компоненти на така познатата миризма на чесън. Освен това в млякото били намерени още две вещества на чесън – алил метил сулфоксид и алил метил сулфон, които нямат миризма.

Разбира се, тези молекули не са се появили случайно в майчиното мляко. Кърмачките са консумирали чесън средно по 2,5 часа преди вземането на пробата. Не само скилидките влияят на състава на млякото, а и други храни като рибеното масло например, което обаче не променя аромата му. Затова пък ако майката приема евкалиптови капсули за простуда например, това оказва влияние. Новото е това, което се установи сега и за ефекта от хапването на чесън. чесън

Учените все още не знаят какъв е ефектът от този факт. Може би миризмата на чесън по някакъв начин ще окаже влияние по-късно върху хранителните навици на детето, и като цяло върху неговото развитие. Може да има влияние и предпазва детето от болести и алергии. Някои учени смятат, че в живота си децата предпочитат такива храни, каквито са консумирали техните майки по време на кърменето, тъй като ги свързват с вкуса на майчиното мляко, казва проф. Андреа Бютнер от Катедрата по химия на храните в университета.

Тя припомня, че кърмачето възприема миризмите на храните не само с майчиното мляко. Ароматът на тялото на майката, на кухнята и дома също оказват влияние. Миризмите създават устойчиви спомени и така човек по-късно може подсъзнателно да се върне назад към уюта на дома и детството.

Източник: Университет „Фридрих Александер“ в Нюрнберг-Ерланген

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Откриха вещества на чесъна в майчиното мляко беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *