Откриха непознато сухожилие в човешкото коляно

PRINT

Двама белгийски хирурзи откриха непознато досега сухожилие в човешкото коляно. То може да причина за много от спортните травми, съобщи „Дейли мейл“. Сухожилието е споменавано в медицинската история, но сега учените обясниха точно предназначението му. Специалистите настояват обаче за повече изследвания, с които да бъде доказана важността му в хирургията на коляното.

Колонната става има четири основни сухожилия, които се кръстосват и така осигуряват стабилност и предотвратяват излишното движение. Анатомията на коляното обаче е много сложна и няколко екипа по света изследват не толкова добре определени структури в него. Това специално сухожилие е споменато за пръв път от френския хирург Пол Сегон през 1879 г., но за него няма хирургическа класификация. На базата на работата и на други хирурзи д-р Клаес и проф. Йохан Белеманс от университета в Льовен описаха подробно сухожилието, което минава от външната страна на бедрената кост към пищяла.

Белгийските хирурзи са направили микроскопска дисекция на 41 дарени коленни стави. Те са открили сухожилието в 40 от тях. Откритието ще помогне да бъде разбрано по-добре скъсването на редното кръстовидно сухожилие – честа спортна травма, и по-специално защо въпреки напредналите хирургически методи от 10 до 20% от пациентите не успяват да се възстановят.

Източник „Дейли мейл“

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Откриха непознато сухожилие в човешкото коляно беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *