петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха гени, виновни за остеоартрита

Откриха гени, виновни за остеоартрита

Британски учени направиха откритие, което може да доведе до нов подход в лечението на най-разпространената форма на артрит. Учени от университета на Нюкасъл откриха осем участъци от ДНК, които се свързват с остеоартрита – това е осакатяване нелечимо състояние, което засяга милиони хора по света. Откритите сега участъци от ДНК съдържат гени, отговорни за производството на хрущялна тъкан между костите. Именно тя се поврежда при остеоартрит.

Учените от Нюкасъл вярват, че в бъдеще ще могат да променят гените на пациентите така, да ги накарат да произвеждат по-стабилен хрущял. Това ще помогне за ремонт на увредените стави. Смята се, че около 40% от хората над 70 г. страдат от остеоартрит. Той причинява инвалидизираща болка в ставите, особено в областта на бедрата и коленете. Често води до обездвижване на болния или до невъзможност той да се придвижва сам на дълги разстояния.

В момента лекарство за болестта няма, а единственото, което пациентите могат да постигнат е облекчение на симптомите с лекарства или физиотерапия. При по-тежки случаи засегнатата става се премахва чрез операция. За да открият местата на ДНК, свързани с остеоартрита, учените прегледали изследванията на 7400 болни и сравнили тяхната ДНК с тази на 11 000 здрави хора. Въпреки обнадеждаващите резултати, авторите на проучването признават, че ще минат поне 5 или 10 години, преди те да успеят да разработят лечение, свързано с гените. Все пак изводите им са важна първа стъпка.

Научната разработка е голям пробив, тя е на базата на най-голямото проучване по рода си в света към днешна дата, казва проф. Джон Лафлин. Той добавя, че екипът му се опитва да събере повече данни за гените, свързани с остеоартрита, за да разберат по-добре кои процеси в организма се объркват. Според проф. Лафлин е възможно констатациите да се използват, като се извършат генетични тестове и така да се предскаже кой е по-изложени на по-голям риск да се разболее.

От години учените знаят, че остеоартритът се предава в семейството. До този момент бяха известни само три генетични региона, които повишават риска от болестта. Сега са идентифицирани още осем.

От 60 години знаем, че има два пъти по-голяма вероятност да развиеш остеоартрит, ако и родителите ти имат това заболяване, коментира проф. Алън Силман, медицински директор на Arthritis Research UK. Докато не се разбере причината за това сложно заболяване, не можем да се надяваме да се намери лекарство за него, добави той.

Артрозата е изключително трудна за диагностициране. Пациенти чакат средно близо 3 г. да бъдат диагностицирани според доклад на Arthritis Care, публикуван неотдавна. Една трета от страдащите са принудени да се пенсионират по-рано или значително да намалят часовете за активна работа поради състоянието си.

Свързани теми: Инфекции най-често са причина за смърт при болни от ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит мъчи и млади хора

Кои са първите признаци на ревматоидния артрит?

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -