Откажете цигарите с платформата iCoach

PRINT

Денят на Екс пушача тази година бе отбелязан на 30 октомври в Брюксел. Празнуваха всички, успели да откажат тютюнопушенето в Европа. Екс пушачите са поканени да участват в едно ново предизвикателство наречено Екс пушачите са по-блестящи, като „запалят“ своя „бенгалски огън“ на специално предназначеният микросайт към дигиталната платформа iCoach. Това е техният начин да отбележат и засвиделстват своя нов, здравословен живот без тютюнев дим.

Потребителите на iCoach ще могат да споделят своите „най-ярки преживявания“ като адресират снимки на своя здравословен начин на живот на EU_Health в Twitter и Instagram.
Кампанията на Европейската комисия „Екс пушачите са непобедими“ стартира през 2011 г., като нейната цел е да помогне на младите хора в Европа на възраст между 24–35 години да се откажат от тютюнопушенето, като представя многото позитиви на живота без тютюнев дим: по-добро здраве и благосъстояние, повече финансови средства на разположение и като цяло един много по-качествен начин на живот. Главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев (на снимката) подкрепя кампанията.

На 30 октомври 2015 г., когато се отбелязва „Денят на Екс пушача“, всички регистрирани в iCoach празнуват своите постижения като „запалят“ своя „бенгалски огън“ и го поставят на дигиталната карта на Европа. Идеята на тази дигитална карта е да визуализира постоянството на всички успели да се справят с тютюнопушенето и да вдъхнат сила на свой близък човек също да откаже употребата на тютюн. Дигиталната карта на Европа в своя завършен вид, с всички запалили своя „бенгалски огън“ екс пушачи, ще бъде представена в Брюксел на 30 октомври от г-н. Витиняс Андрюкайтис, Комисар по въпросите на здравеопазването и безопасност на храните.

„Като кардиохирург аз съм виждал отблизо ужасните поражения от тютюнопушенето. Двама от моите братя починаха, в следствие на заболявания, свързани с прекомерната употреба на тютюн. Аз никога няма да забравя страданието през което те преминаха. Употребата на тютюн се отнася към 700 000 смъртни случаи в Европа, които е можело да бъдат избегнати. Строгите политики прилагани в Европа за контрол на тютюнопушенето, съвместно с кампании, като „Екс пушачите са непобедими“, са жизнено важни за подобряване на общественото здраве в Европа. Днес ние празнуваме деня на хилядите екс пушачи в цяла Европа, които станаха по-блестящи. Аз ги поздравявам, те са вдъхновение за тези, които все още се опитват да откажат цигарите.“ – споделя Витенис Андриюкаитис.

Обновената версия на iCoach беше представен през февруари 2015 г. и до сега вече има регистрирани 26296 нови потребители, които ползват безплатната дигитална платформа с цел да се откажат от тютюнопушенето. От първоначалното представяне на платформата iCoch през 2011 г. до сега, 36 % от всички регистрирани са отказали цигарите още в първите три месеца. Освен по-добрия здравословен начин на живот, тези постижения могат да бъдат пресметнати като спестени средства на стойност 262 милиона евро.

Относно кампанията „Екс пушачите са непобедими“ се изказва и д-р Ангел Кунчев, Главен държавен инспектор към „Министерството на здравеопазването“ – „Трябва да сме реалисти, че не можем да променим данните на България за разпространението на тютюнопушенето. Дори след налагане на забрани и административни мерки ще са необходими още години работа, за да се променят нагласите за тютюнопушенето. Всяка година през месец май и ноември, Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции провеждат национални кампании за ограничаване на тютюнопушенето. Смятам, че именно чрез комплексни инициативи можем да променим съзнание, поведение и отношение към тютюнопушенето. Промяната може да започне и сега, в този момент чрез Ex-Smokers“.

Откажете цигарите с дигиталната платформа iCoach

Катерина Хартман, Главен секретар на Европейското дружество по белодробни болести отбелязва: „От изключително голямо значение е отказването от тютюнопушене, защото то е главен фактор при предпазването от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – коварното заболяване, което може да бъде контролирано, но не и напълно излекувано. Спирането на цигарите е от първостепенно значение при лечението на ХОББ. Отказването от тютюнопушене трябва да бъде окуражавано и подкрепяно, без значение от възрастта на пушачите и от времето, в което е продължило в тютюнопушене. Ние поощряваме тази инициатива на Европейската комисия, като смятаме, че това може да спре развитието на болестта ХОББ, за която се смята, че до 2030 г. ще се превърне в третата в световен мащаб болест, която причинява смърт, според Световната здравна организация“

Професор Карлос Хименес-Руиз, Председател на Комисията за контрол на тютюнопушенето към Европейското респираторно дружество коментира „Програмите за спиране на тютюнопушенето, в това число и кампанията като Европейската комисия „Екс пушачите са непобедими“ са ключови за намаляването на смъртните случаи в Европа, причинени от употребата на тютюн.“

Присъединете се „Екс пушачите са непобедими“, приемайки предизвикателството днес за да докажете, че екс пушачите са наистина са по-блестящи!

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откажете цигарите с платформата iCoach беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *