Отгледаха лабораторно биеща тъкан на сърце

PRINT

Тъкан на сърце успяха да получат учени от университета в Киото заедно с руския учен Константин Агладзе. Тя живее сама за себе си, като пулсира с 50-70 удара в минута.

Биенето на сърдечния мускул може да се наблюдава само под микроскоп, тъй като парченцето е твърде малко. Създаването му обаче е истински пробив в генетиката. В университета на Киото работят над създаването на човешки органи в лабораторни условия от 5 г.

Основната задача пред учените била да разберат по какъв начин от стволовите клетки се образува един или друг орган. Те успели да намерят отговор – открили химическо вещество, отговорно за процеса на трансформация. Изяснили още, че от стои индуцирани стволови клетки осемдесет се превръщат в клетки от сърдечен мускул. Събират се в микрокапки, които се притеглят една към друга и така се образува плътна тъкан. В лабораториите на университета на Киото отглеждат и други органи, например на бъбрек. Изходният материал принадлежал на възрастен човек. В конкретния случай постигнахме 90% трансформация на стволовите клетки, поясни проф. Кендзи Осафуне.

Засега парченцата човешка тъкан, отгледана в лаборатория, ще се използва за изпитания на нови лекарства. Японската разработка е не по-малко важна за трансплантологията. Заради недостига на органи за присаждане в Европа умират стотици хиляди хора.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Отгледаха лабораторно биеща тъкан на сърце беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *