сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОтгледаха лабораторно биеща тъкан на сърце

Отгледаха лабораторно биеща тъкан на сърце

Тъкан на сърце успяха да получат учени от университета в Киото заедно с руския учен Константин Агладзе. Тя живее сама за себе си, като пулсира с 50-70 удара в минута.

Биенето на сърдечния мускул може да се наблюдава само под микроскоп, тъй като парченцето е твърде малко. Създаването му обаче е истински пробив в генетиката. В университета на Киото работят над създаването на човешки органи в лабораторни условия от 5 г.

Основната задача пред учените била да разберат по какъв начин от стволовите клетки се образува един или друг орган. Те успели да намерят отговор – открили химическо вещество, отговорно за процеса на трансформация. Изяснили още, че от стои индуцирани стволови клетки осемдесет се превръщат в клетки от сърдечен мускул. Събират се в микрокапки, които се притеглят една към друга и така се образува плътна тъкан. В лабораториите на университета на Киото отглеждат и други органи, например на бъбрек. Изходният материал принадлежал на възрастен човек. В конкретния случай постигнахме 90% трансформация на стволовите клетки, поясни проф. Кендзи Осафуне.

Засега парченцата човешка тъкан, отгледана в лаборатория, ще се използва за изпитания на нови лекарства. Японската разработка е не по-малко важна за трансплантологията. Заради недостига на органи за присаждане в Европа умират стотици хиляди хора.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -