От захарта се оглупява

PRINT

Повечето хора, които се готвят за изпити или полагат интензивен умствен труд, имат навика да се подкрепят с нещо сладко или да пият подсладени захарни напитки. Ново проучване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис обаче разкрива, че захарта всъщност ограничава умствените ни способности, а ефектът настъпва след по-малко от шест седмици.

Меню, в което има много фруктоза (тя се слага за подслаждане в напитките), забавя работата на мозъка, затруднява способността да се помни и учи. Има и добра новина – хапването на мазна риба като сьомга например и ядки, неутрализират негативния ефект от захарта. Изводите ни илюстрират, че това, което ядем, засяга мисленето ни в буквалния смисъл, казва проф. Фернандо Гомез-Пинила от екипа учени. Преди те са правили други проучвания, които доказват как фруктозата допринася за възникването на диабет, наднормено тегло и затлъстял черен дроб, но това е първото, което изследва влиянието върху мозъка.

В повечето газирани напитки производителите влагат царевичен захарен сироп, който е по-евтин. Неотдавна в Източна Европа гръмна скандал, след като учени от Чехия разкриха, че дори известни фирми произвеждат напитки с по-ниско качество, като използват този по-евтин начин за подслаждане на стоката си за Източна Европа. Потребителите там били с по-ниски изисквания.

Тезата си за влиянието на захарта върху мозъка учените от САЩ доказали с плъхове, които имат сходна с хората химия на мозъка. Не говорим за фруктозата, която естествено се съдържа в пресните плодове, тя съдържа и важни антиоксиданти, уточнява проф. Гомез-Пинила. Той е загрижен за въздействието на захарния сироп, който се слага като подсладител и консервант в хранителните стоки.

Вместо вода плъховете пили 6 седмици разтвор с такава фруктоза. Втора група опитни гризачи получила в добавка омега-3 наситени мастни киселини от ленено семе и докозахексаенова киселина (DHA). Втората киселина е необходима за здрав мозък. Плъховете тренирали в лабиринт, който имал само един изход. В него имало и много визуални ориентири, които помагали да намерят пътя. Животинките, които пиели захар, губели често ориентир. Анализ на мозъчна тъкан показал, че инсулинът е загубил голяма част от мощта си да влияе на сивите клетки. Така те губят способността си да съхраняват енергия за напрегнати ситуации. Редовният прием на омега-3 обаче пазел мозъка от фруктозата. „Това е като да спестиш пари в банката на влог. Изграждаш си резерв и посягаш към него в нужда“, обобщава проф. Гомез-Пинила.

Свързани теми: Диетичните напитки вдигат риска от инсулт и инфаркт

Безалкохолни със захар отключвали агресия

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
От захарта се оглупява беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *