четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОт захарта се оглупява

От захарта се оглупява

Повечето хора, които се готвят за изпити или полагат интензивен умствен труд, имат навика да се подкрепят с нещо сладко или да пият подсладени захарни напитки. Ново проучване на Калифорнийския университет в Лос Анджелис обаче разкрива, че захарта всъщност ограничава умствените ни способности, а ефектът настъпва след по-малко от шест седмици.

Меню, в което има много фруктоза (тя се слага за подслаждане в напитките), забавя работата на мозъка, затруднява способността да се помни и учи. Има и добра новина – хапването на мазна риба като сьомга например и ядки, неутрализират негативния ефект от захарта. Изводите ни илюстрират, че това, което ядем, засяга мисленето ни в буквалния смисъл, казва проф. Фернандо Гомез-Пинила от екипа учени. Преди те са правили други проучвания, които доказват как фруктозата допринася за възникването на диабет, наднормено тегло и затлъстял черен дроб, но това е първото, което изследва влиянието върху мозъка.

В повечето газирани напитки производителите влагат царевичен захарен сироп, който е по-евтин. Неотдавна в Източна Европа гръмна скандал, след като учени от Чехия разкриха, че дори известни фирми произвеждат напитки с по-ниско качество, като използват този по-евтин начин за подслаждане на стоката си за Източна Европа. Потребителите там били с по-ниски изисквания.

Тезата си за влиянието на захарта върху мозъка учените от САЩ доказали с плъхове, които имат сходна с хората химия на мозъка. Не говорим за фруктозата, която естествено се съдържа в пресните плодове, тя съдържа и важни антиоксиданти, уточнява проф. Гомез-Пинила. Той е загрижен за въздействието на захарния сироп, който се слага като подсладител и консервант в хранителните стоки.

Вместо вода плъховете пили 6 седмици разтвор с такава фруктоза. Втора група опитни гризачи получила в добавка омега-3 наситени мастни киселини от ленено семе и докозахексаенова киселина (DHA). Втората киселина е необходима за здрав мозък. Плъховете тренирали в лабиринт, който имал само един изход. В него имало и много визуални ориентири, които помагали да намерят пътя. Животинките, които пиели захар, губели често ориентир. Анализ на мозъчна тъкан показал, че инсулинът е загубил голяма част от мощта си да влияе на сивите клетки. Така те губят способността си да съхраняват енергия за напрегнати ситуации. Редовният прием на омега-3 обаче пазел мозъка от фруктозата. „Това е като да спестиш пари в банката на влог. Изграждаш си резерв и посягаш към него в нужда“, обобщава проф. Гомез-Пинила.

Свързани теми: Диетичните напитки вдигат риска от инсулт и инфаркт

Безалкохолни със захар отключвали агресия

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -