четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОт пестициди се оглупява

От пестициди се оглупява

Пестицидът хлорпирифос (Chlorpyrifos) променя мозъчната структура на децата, като накърнява способността им да разбират словесната реч и езиковите им умения. Това установи ново проучване, пише немското сп. „Фокус“ като цитира невролози от Американската академия на науките (PNAS). Предишни наблюдения също дават повод за подозрение, че растителната отрова намалява интелигентността.

Пестицидът хлорпирифос е мноог разпространен. През 2001 г. е забранен за използване в затворени пространства. В селското стопанство обаче продължава широко да се прилага. Екипът от университета в Колумбия изследвал група от 369 деца, които са били изложени на повишени дози хлорпирифос, полициклични ароматни въглеводороди и цигарен дим от околната среда. С помощта на магнитен резонанс после били изследвани области в сивото вещество, които отговаряли за езиковите умения. При децата с по-висока концентрация на токсичните вещества в кръвта имало промени в гънките, а и мозъчната им кора била по-тънка. Засегнатите места в мозъка отговаряли за концентрацията, езика, социалните умения, емоциите и контролът върху импулсите.

По-старо проучване пъко даказало, че деца на майки, които като бременни са имали по-тесен контакт с пестицида хлорпирифос, получавали средно няколко точки по-малко на тест за интелигентност. Освен това някои хора имали гени, които по-трудно разграждали тези органофосфатите.

Хлорпирифос действа токсично на невроните, така успява да унищожава инсектите. Блокира се предаването на сигнали между невроните и мускулните клетки. Подобно е действието му и при хората.

Въпреки това е широко разпространен в селското стопанство в ЕС, тъй като се смята, че ако не бъде превишена максимално допустимата доза от 0,1 мг на килограм тегло, няма непосредствена опасност за здравето.

Свързани теми: Дисциплинираните и целеустремените живеят най-дълго

Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -