петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОт 1 август дават по-лесно аналогови инсулини

От 1 август дават по-лесно аналогови инсулини

От 1 август пациентите с диабет ще получават по-лесно протоколите си за безплатните аналогови инсулини, съобщават от пресцентъра на здравната каса. Досега те се обработваха в София, но одобрението вече ще може да се дава от регионалните здравни каси. Така пациентите с едно от най-масовите заболявания ще получават решението си в много по-кратки срокове.

Диабетът е диагнозата, за която здравната каса харчи най-много пари, съобщи Николина Първанова, началник на дирекция „Фармацевтично осигуряване“ в НЗОК. За домашно лечение през 2011 г. са платени 94,5 млн. лв. Диабетът е в групата „Храносмилателна система и метаболизъм“, която е с най-високи разходи от общата сума за лекарства в извънболничната помощ – 20%. На второ място най-много средства отиват за сърдечносъдовите заболявания – 18%. Хипертонията например, най-застъпена в тази група, е струвала 62,8 млн. лв. през 2011 г. На трето място е хроничната обструктивна белодробна болест с разход от 38,8 млн. лв.

Първанова обаче призна, че има неравнопоставеност на пациентите, които ползват реимбурсирани лекарства. При хапчетата за сърдечносъдови заболявания касата покрива 25-50%, макар че става дума за стотици хиляди болни. Пациентите с редки болести, чиито терапии са много скъпи, ги получават безплатно и потребяват приблизително същия ресурс, макар че са една шепа хора.

Общо за реимбурсиране на медикаменти през 2011 г. са похарчени над 473 млн. лв. Ползват ги 1,5 млн. българи. За първите 6 месеца на 2012 г. сумата е повече – 261 млн. лв., но това се дължи на прехвърлянето на нови лекарствени продукти в позитивния списък. Очертава се преразход по основните групи лекарства. От касата обаче успокояват, че 260 млн. лв. от резерва, които се разпределят в края на годината, ще го покрият. Служебни проверки на комисията по лекарствата е довела до падането на още 50 лекарства, отчете министър Десислава Атанасова. Намаленията били от 2 до 85,7%.

До момента касата е постигнала отстъпки за 123 лекарствени продукта, прилагани при злокачествени заболявания. За тях са подписани 40 договора. Очакваните икономии до края на 2012 г. са за 4,3 млн. лв. Засега няма решение къде ще се пренасочат спестените пари.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -